Son günlerde sosyal medyada yayılan bebeklere hacamat uygulamasıyla ilgili Sağlık Bakanlığı harekete geçti. NTV'den Melike Şahin'in araştırmasına göre, bu tehlikeli uygulama bebeklerin sağlıklarını ciddi şekilde riske atıyor.
Sosyal Medyada Yayılan Tehlike: Bebeğe Hacamat
Yeni doğmuş bebeklere hacamat yapanlar, bu işlemi çocukluk çağı aşılarının yerine koyarak tehlikeli bir yol izliyorlar. Bebeklerin başlarına kupa yapıştıran kişilere yönelik Sağlık Bakanlığı tarafından soruşturma başlatıldı.
Soruşturmanın Kapsamı
Sağlık Bakanlığı, özellikle sosyal medya hesapları üzerinden bebeklere hacamat yapanları tespit edip yargıya taşıyacak. Soruşturma sadece uygulayıcıları değil, bu tehlikeli uygulamayı yaptıran aileleri de kapsıyor.
Hacamatın Tehlikeleri
Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, hacamatın bebeklerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Çokuğraş, "En basitinden enfeksiyon riski oluşur ki bu tür enfeksiyonlar küçük bebeklerde hızla yaygınlaşıp ciddi sonuçlara yol açabilir. Bir takım dolaşım bozukluklarına yol açabilir. Çok miktarda çocuktan kan çekildiği zaman kansızlığa yol açabilir, çocuk şoka girebilir." dedi.
Uzmanlardan Uyarı: "Tıbbın Alternatifi Şarlatanlıktır"
Prof. Dr. Çokuğraş, tıbbi uygulamaların yerine geçmeye çalışan bu tür alternatif yöntemlere karşı aileleri uyardı: "Lütfen tıbbın dediklerinden ayrılmasınlar. Tıbbın alternatifi yoktur. Tıbbın alternatifi şarlatanlıktır."
Aşı ve Topuk Kanı Alternatif Değildir
Uzmanlar, hacamat gibi uygulamaları çocuklar için hayati önemdeki aşı ve topuk kanının alternatifi olarak düşünenlere sert uyarılarda bulunuyor. Prof. Dr. Çokuğraş, "Son zamanlarda çocuklara aşılar yapılmıyor. Aşı karşıtlığı var. Halbuki biz o aşılarla pek çok hastalığı haritadan sildik. Ya da çocuklardan topuk kanı alınmıyor. Bunlardan vazgeçilirken de çok eskide kalmış, etkinliği kanıtlanmamış bir takım uygulamalar tekrar hortlatılıyor. Artık 21. yüzyıldayız. Bu tür uygulamaların çocuklarda olası zararlarına karşı uyanık olmak gerekir." dedi.
Hukuki Boyut: Çocuk İhmali ve İstismarı
Hukukçular, çocukların sağlığını tehlikeye atan bu tür uygulamaların çocuk ihmali hatta istismarı kapsamına girdiğini belirtiyor. Konu yargıya taşındığında çocukların aileleri hakkında koruma tedbirleri uygulanabiliyor.