Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, “SGK eş değer ilaçlardaki fiyat farkının yüzde 10’una kadar ki kısmı karşılarken bu oran şimdi yüzde 5’e düştü. Bu da vatandaşın cebinden ilaca ödediği para artacak anlamına geliyor” açıklamasını yaptı.
Eş değer ilaçların yurt dışından getirilen ilaçlarla aynı etken maddeye sahip, aynı miktarda ve etkide olduğunu söyleyen Yılmaz, “Her şeyin ikinci kalitesi olur ama ilacın ikinci kalitelisi olmaz. Vatandaşın aklında “Eş değer ilaç ikinci kalite” düşüncesi oluşmasın. 2021 yılının Ekim ayında Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde “Eş değer ilaçlardaki fiyat farkının yüzde 10’una kadar ki kısmını vatandaş fark ödemez, yüzde 10’u geçiyor ise fark öde şeklinde” bir değişiklik yaptı” dedi.
Yılmaz, halkın cebinden ilaca daha fazla para çıkacağının altını çizerken, “Orijinal 110 lira eş değer 100 lira ise vatandaş orijinal ilacı alıyordu ve fark ödemiyordu. Devlet bu oranı 2021 yılının Ekim ayında yüzde 5’e düşürdü. Bu ise bir ilacın 105 liraya kadar olan kısmını karşılarım anlamına geliyor. Eğer aldığınız ilaç 120 lira ise 15 lira vatandaşın cebinden çıkacak. Birçok sendika ve sivil toplum örgütleri bu karara dava açtı, mahkeme yürütmeyi durdurdu. Fakat hukuka aykırı bir şekilde SGK geçtiğimiz haftalarda aynı maddeyi Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği yayınladı. Buna da dava açılacak” şeklinde konuştu.
Yerli ilaç sanayisinin desteklenmesini isteyen Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Eczacı Bülent Yılmaz, konuşmasını şöyle bitirdi: “İlaç ekonomisini doğru yönetemezsiniz, yerli ilaç sanayisini destekleyici önlemler almazsanız, eczacılık fakültelerini ilaç üretimine teşvik edici kararlar almazsanız geleceğimiz nokta da bu olur. Vatandaş ile karşı karşıya kalıyoruz. “Sigortalı olduğum halde neden bu kadar ödüyorum” diyor. Kısacası halkımızın ilaca ödediği para artıyor.”