Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, katıldığı bir programda kendisine yöneltilen soruları tek tek yanıtladı. Birçok konuya değinen Şahin, akıllardaki soru işaretleri ve merak edilenlere cevap verdi.

“GAZİANTEP’TE 450 BİN SIĞINMACI VAR”

Gaziantep’teki sığınmacılar hakkında değerlendirmelerini aktaran Şahin, “2 milyonluk şehirde resmi rakamlara göre 450 bin civarında sığınmacı var. İstanbul’da da 500 bin mülteci var deniyor ama İstanbul’un nüfusuna göre bizde kişi başına düşen mülteci sayısı daha fazla. 12 yıldan beri birlikte yaşıyoruz. Sınır illerinin çok büyük zorlukları var” dedi.

“ENTEGRASYON KONUSU DA KISMEN SAĞLANDI”

Şahin, “Böyle büyük bir sorunu, bir yerel yönetim gücüyle çözmeniz mümkün değil. Bu sebeple sığınmacılar ile ilgili entegrasyon konusu da kısmen sağlandı. Biz zaten sürekli göç alan bir kentiz. Sanayi kentiyiz. İçeriden ve köyden kente göçler de alıyoruz. Her birinin yönetilmeye muhtaç olduğu bir alan burası. Kısmen daha iyiyiz ama çok büyük bir sorun, sayı çok yüksek. Bu sebeple tam anlamıyla entegrasyonu sağladık demek yanlış olur” ifadelerini kullandı.

“ÖZELLİKLE SEÇİM ÖNCESİ GERİLİM TIRMANIYOR”

Şahin, “Zaman zaman gerilimler yaşandığı da oluyor. Özellikle seçim süreçlerinde ve seçim öncesi dönemlerde belli başlı gerilimler tırmanıyor. Çünkü bunun üzerinden korkunç bir algı yönetmek durumunda kalıyoruz. Fakat seçimden sonra baktığımızda ise seçim öncesinde çok büyük sorun olan bu durum, seçim sonrasında yine birlikte çözelim dediğimizde sadece bize kalıyor” diye konuştu.

“GÖNÜLLÜ VE GÜVENLİ GERİ DÖNÜŞÜN SAĞLANMASI GEREKİYOR”

Şahin, “Bütün bunlar esas alındığında günün sonunda gelindiği noktada, biz artık gönüllü ve güvenli geri dönüşün sağlanması gerektiğini, Halep yolunun açılıp, insanların kendi vatanına dönmesi gerektiğini, bizimde bunu teşvik edecek metodolojileri bulmamız gerektiği konusunda genel kanaatimiz var. Bu konuda bizimde, toplumunda genel bir kanaati söz konusu. Onlar da isteyerek buraya gelmedi sonuçta, memleketim güvenli hale gelsin, çocuklarımın okuyacağı bir alt yapı oluşsun bende memleketime döneyim diyorlar” dedi.

“ARAPÇA TABELALARI KALDIRDIK”

Şahin, “İlk geldiğimizde Arapça tabelaları kaldırdık ve Türkçe yazıya çevirdik. Sığınmacıların acil girişlerinde ne olduğu belirsiz plakaların olduğu kısmı düzeltmek için hemen Emniyet Genel Müdürü’nün yanına gittik ve orada geçici plakaların çalıştığı bir sisteme dönüştürdük. Bir kayıt dışılık sorunu olabiliyor. Bunun için iyi denetim gerekiyor. Aksi takdirde yandaki esnaf ‘haksız rekabet’i belirtiyor. Çok haklı. Maliye ve Ticaret Bakanlığı ciddi bir denetim yapıyor. Biz zabıta desteği veriyoruz. Valilik bünyesinde kurul var. Kurullar hem fiyat hem iskân denetimi yapıyor. Kayıt dışını kayıt içine alacak ciddi tedbirler alınmaya devam ediliyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mehmet Fener