Nepal'deki Uçak Kazasında 18 Kişi Hayatını Kaybetti: Pilot Hayatta Kalan Tek Kişi

Nepal'in başkenti Katmandu'da küçük bir uçak çarşamba günü pistten çıkarak kaza yaptı ve en az 18 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Yerel yetkililer, kazanın Saurya Airlines'a ait bir uçakta meydana geldiğini ve pilotun hastaneye kaldırılarak kazadan sağ kurtulan tek kişi olduğunu belirtti.

Kazanın Detayları

18 Kisinin Oldugu Nepal Ucak Kazasindan Tek Kurtulan Pilot

Tribhuvan Uluslararası Havalimanı sözcüsü Gyanendra Bhul, uçakta bulunan 18 Nepal vatandaşı ve bir Yemen vatandaşının tamamının havayolu şirketi çalışanları olduğunu söyledi. Nepal polisi tarafından paylaşılan görüntülerde, yanmakta olan uçaktan yükselen yoğun dumanlar görüldü.

Uçağın Katmandu'dan Pokhara şehrine teknik bakım için hareket ettiği sırada, yerel saatle 11:00 civarında kaza yaptığı bildirildi. Havalimanı yetkilileri, kurtarma çalışmalarının hemen başlatıldığını ve durumun kontrol altına alındığını belirtti.

Nepal'deki Hava Yolculuğu Tehlikesi

Bu kaza, Nepal'deki hava yolculuğunun tehlikelerini bir kez daha gözler önüne serdi. Dünyanın en yüksek 14 dağından sekizine ev sahipliği yapan Himalaya ülkesi, dağlık arazi yapısı ve değişken hava koşulları nedeniyle uçak kazalarının sıkça yaşandığı bir yer olarak biliniyor.

18 Kisinin Oldugu Nepal Ucak Kazasindan Tek Kurtulan Pilot-1

Sivil Havacılık Otoritesi'nin 2019 raporuna göre, 19 koltuktan daha az kapasiteye sahip uçaklar, bu zorluklar nedeniyle daha fazla kaza riski taşıyor. Son yıllarda güvenlik standartlarında iyileştirmeler yapılmış olsa da, eski uçaklara yapılan yetersiz yatırımlar, uçuş risklerini artırmaya devam ediyor.

Geçmişteki Kazalar

Geçtiğimiz yıl, Nepal'de son 30 yılın en kötü uçak kazası yaşandı ve Pokhara yakınlarında düşen Yeti Airlines uçağında en az 68 kişi hayatını kaybetti. Mayıs 2022'de, Pokhara'dan kalkan bir Tara Air uçağı dağlık bölgeye çarparak 22 kişinin ölümüne neden oldu. 2018'in başlarında ise, Bangladeş'in başkenti Dhaka'dan Katmandu'ya uçan US-Bangla Airlines uçağı iniş sırasında kaza yaptı ve 51 kişi yaşamını yitirdi. 2016 yılında ise aynı rotada bir başka Tara Air uçağı kaza yapmıştı.

Kaynak: Haber Merkezi