Mart ayında, toplamda 226 bin 617 aracın trafiğe kaydı yapıldı. Bu rakam, bir önceki aya kıyasla  yüzde 17,1'lik bir artışı ifade ediyor. Bu yükseliş, dikkat çekici bir ivme gösterdi.

MOTOSİKLETLER LİDERLİĞİ ELİNDE TUTUYOR

Mart ayında trafiğe kaydedilen araçlar arasında motosikletler, yüzde 45,5'lik oranla en fazla kayıt yapılan kategoride öne çıktı. Onu yüzde 39,1'lik oranla otomobiller takip etti. Kamyonetler ise yüzde 8,7'lik bir payla üçüncü sırada yer aldı.

GEÇEN YILA GÖRE ARTIŞ GÖRÜLDÜ

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla, trafiğe kaydedilen araç sayısında yüzde 18,2'lik bir artış kaydedildi. Özellikle motosikletlerde %33,6'lık ve özel amaçlı taşıtlarda %43,4'lük bir yükseliş dikkat çekti.

TOPLAM TAŞIT SAYISI 29 MİLYONU AŞTI

Mart ayı sonu itibarıyla Türkiye'de trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı 29 milyon 367 bin 254'e ulaştı. Bu rakamda otomobiller yüzde 52,8'lik payla ilk sırayı alırken, motosikletler yüzde 18,1'lik oranla ikinci sırayı elde etti.

Fahiş fiyat ve stokçuluk kanun teklifi TBMM'de Fahiş fiyat ve stokçuluk kanun teklifi TBMM'de

OTOMOBİLLERİN DEVİR İŞLEMLERİNE BAKIŞ

Mart ayında gerçekleştirilen devir işlemlerinin yüzde 67,1'i otomobillerden oluştu. Otomobil markaları incelendiğinde, Renault, Fiat ve Chery gibi markaların öne çıktığı gözlendi.

YAKIT TÜRLERİNE GÖRE DAĞILIM

Trafik kaydı yapılan otomobillerin yüzde 66,1'i benzinle çalışırken, dizel ve LPG'li otomobillerin de önemli bir paya sahip olduğu belirlendi. Ayrıca, 1300 cc altı silindir hacmine sahip otomobillerin tercih edildiği görüldü.

RENK TERCİHLERİNDE GÖRÜLEN EĞİLİMLER

Otomobil kullanıcılarının renk tercihlerinde gri ve beyazın öne çıktığı, mavi ve siyahın da tercih edilen renkler arasında olduğu tespit edildi.

TÜİK'nin verilerine göre, motorlu kara taşıtlarındaki kayıt ve devir işlemlerine ilişkin detaylı bilgiler içeren bir sonraki haber bülteni 21 Mayıs 2024 tarihinde yayımlanacak.

Muhabir: BAHRİ UÇAR