Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), son toplantısında reklam kurallarını ve yayıncılık ilkelerini ihlal eden kanallara idari para cezaları ve program durdurma cezaları verdi.

KIZILCIK ŞERBETİ DİZİSİNE CEZA

"Kızılcık Şerbeti" dizisinde başörtülü kadınlara İsrail menşeili ürünlerin yaptırıldığı reklamlarla ilgili RTÜK'e çok sayıda şikayet geldi. Yeniçağ'ın haberine göre yapılan incelemede ürün yerleştirme kurallarına uyulmadığı ve ürünlere aşırı vurgu yapıldığı tespit edildi. 6112 Sayılı Yasa'nın ilgili maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle Show TV'ye idari para cezası verildi.

NOW'A HABER VE PROGRAMDAN CEZA

FOX Ana Haber Bülteninde "Çökmeköy" başlığı ile sunulan haberde "doğruluğu araştırılmadan çarpıtma ile verilen bilgi" gerekçesiyle FOX'a idari para cezası verildi.

"Merve Yıldırım ile Benden Söylemesi" programında "MEB Çocukları Kime Teslim Edecek" başlığı ile verilen haberin, Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı'nı hedef alan manipülasyon içerdiği gerekçesiyle FOX'a idari para cezası verildi.

TELE 1'E İKİ FARKLI CEZA

"Gerçeğin İzinde" programında Rıza Zelyut'un "Devletin terör örgütü üzerinden diktatörlük rejimi kurguladığını" iddia etmesi ve "Forum Hafta Sonu" programında hafızlık eğitimi alan çocukların aşağılanması yayıncılık ilkesi ihlali olarak değerlendirildi. Tele 1'e her iki program için de idari para cezası uygulandı.

FLASH HABERE BÖLÜCÜ İFADELERDEN CEZA

Flash Haber'de "Serbest Kürsü" programına katılan DEM Parti Milletvekili Ali Bozan'ın sözleri 6112 Sayılı Yasa'ya aykırı bulundu. Bozan'ın "Kürdistan'da kendi adaylarımızla seçime gireceğiz" ve "Kürdistan'da kendi belediyelerini, kazanımlarını korumak için CHP'nin adaylarına destek verildi" şeklindeki sözleri bölücü propaganda olarak değerlendirildi. Flash Haber'e 3 kez program durdurma ve üst sınırdan idari para cezası verildi.

TGRT HABER VE TV 52'YE DE CEZA

Mahkemenin verdiği yayın yasağına uymayan TGRT Haber ve "Cumhurbaşkanlığı kurumunu hedef göstererek eleştiri sınırlarını aşan yorumlar" içeren TV 52'ye de RTÜK tarafından yaptırım uygulandı.

Kaynak: Yeniçağ