“En kötü sezonlarımızdan birini geçirdik” diyerek sözlerine başlayan Gaziantep Mahrukatçılar Odası Başkanı Erdal Demir, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından ücretsiz olarak dağıtılan kömürlerin satışlara büyük darbe vurduğunu belirtti. 

KÖMÜR SATIŞLARI ESNAFI MEMNUN ETMEDİ

2023-2024 yılı kömür satışları tamamlandı. Ancak satışlar kömürcü esnafını mutlu ve tatmin etmedi. Sosyal yardımlaşma vakıflarının kömür dağıtması ve doğalgaz kullanımının yaygınlaşması ile birlikte satışların 120 bin tondan 80 bin tona kadar düştüğünü söyleyen esnaf, giderleri karşılayamadığından kepenk kapatmaya başladı.

Gözler yılın ikinci enflasyon raporunda: Enflasyon raporu ne zaman açıklanacak? Gözler yılın ikinci enflasyon raporunda: Enflasyon raporu ne zaman açıklanacak?

BU KÖMÜRLERİ DAĞITMANIN BİR ANLAMI YOK

Demir, “Maddi durumu iyi olup da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından kömür alanları gördük. Kömürü alanlar ihtiyacı olmadığı için yeniden satışa çıkarmışlar. Bu konuda elimde yüzlerce sosyal medya çıktısı bulunuyor. Bu kömürleri dağıtmanın bir anlamı yok. Çünkü gerekli kontroller yapılmadığından bu kömürler taşlı ve küllü çıkıyor. Biz de yaptığımız çalışmalarda bunun olduğunu gördük” ifadelerini kullandı.

140-150 TON ÜCRETSİZ KÖMÜR DAĞITILDI

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından kentte 140-150 bin ton civarında kömür dağıtıldığını hatırlatan Demir, “Bu gerçekten çok büyük bir rakam. Kömür dağıtımından artık vazgeçilmeli. Şehrimizde hava kirliliğinin artmasının nedeni de dağıtılan ve yakılan kalitesiz kömürler. Bu konuda Mahrukatçılar Odası ile koordineli bir şekilde çalışılmalı” şeklinde konuşma yaptı.


KÖMÜRLER RASTGELE DAĞITILMAMALI

Sektör olarak zor bir dönemden geçtiklerini sözlerine ekleyen Demir, “Önemli olan vatandaşa kaliteli kömür dağıtımı. Bunun için de odamız ile istişare yapılmalı. Bizlerde işin içinde olmalıyız. İşin doğrusu ne ise onun yapılması gerekiyor. Yani kömürlerin kömürcü esnafı tarafından dağıtılması lazım. Kömürlerin rastgele dağıtımının yapılmaması gerekiyor” uyarısında bulundu. 

80 BİN TON KÖMÜR SATILDI

Kömürcü esnafı tarafından sezonda toplamda 80 bin ton kömür dağıtıldığını hatırlatan Gaziantep Mahrukatçılar Odası Başkanı Erdal Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Esnafımız sigorta primini ödeyemeyecek, evine ekmek götüremeyecek duruma geldi. Esnafın yüzde 90’ı bu yükler altında eziliyor. Kiralar çok yüksek. Hiçbir esnaf bunun altından kalkamıyor. Bu sezonda 30-40 esnafımız kepenk kapattı. Çünkü giderleri karşılayamıyor. Dolayısıyla esnafın sırtındaki yükler hafifletilmeli.”

Kaynak: Haber Merkezi