2023 yılında dünya genelinde kaydedilen kızamık vakası sayısı, önceki yıla göre büyük bir artış gösterdi. 171 bin 153 vakadan, geçici verilere göre 2023'te 321 bin 582 vaka kaydedildi. 2024 yılında ise bu sayının 94 binden fazla olduğu tahmin ediliyor, ancak gerçek rakamın daha yüksek olabileceği belirtiliyor.

BAZI ÜLKELERDE DURUM DAHA VAHİM

Araştırmacılara göre, bu yılki en yüksek vaka sayıları Azerbaycan, Kırgızistan ve Yemen gibi ülkelerde kaydedildi. ABD'de ise Cuma günü itibarıyla 20 bölgede 128 kızamık vakası bildirildi. Bu, 2019'dan bu yana görülen en yüksek rakam olarak kaydedildi.

AŞILARIN ÖNEMİ

Kızamık, özellikle küçük ve aşılanmamış çocuklar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bulaşıcı bir hastalıktır. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), kızamık aşısının hastalığın önlenmesinde büyük bir öneme sahip olduğunu belirtiyor.

AŞILAMANIN ÖNEMİ VE HEDİYELERİ

Dr. O'Connor, kızamık aşısının 2000 ile 2022 yılları arasında tahmini 57 milyon ölümü önlediğini açıkladı. ABD'de, kızamık, kabakulak ve kızamıkçığa (MMR) karşı koruyan aşının önemi vurgulanıyor. Aşı, çocuklara 12 ila 15 ay arasında ilk doz olarak uygulanırken, 4 ila 6 yaşları arasında ikinci doz yapılıyor. Aşılanmanın önemi ve etkinliği üzerinde duruluyor.

Ancak ABD'de anaokulu öğrencileri arasındaki aşılama oranı son yıllarda düşüş gösterdi. 2022-23 öğretim yılında anaokulu öğrencilerinin yalnızca yüzde 93,1'i MMR aşı serisini tamamladı. Bu da yaklaşık 250 bin kişinin risk altında olduğunu gösteriyor. ABD'nin bu yıl %95'lik bir aşılama hedefi bulunuyor ve bu hedefe ulaşılması için çalışmalar devam ediyor.

Kaynak: oksijen