Gaziantep, kültürü, tarihi ve gelenekleri ile Türkiye’nin en zengin şehirlerinden biri. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ise, bu zenginliği korumak ve gelecek nesillere aktarmak için yeni müzeler yapma çalışmalarını sürdürüyor. Belediye Başkanı Fatma Şahin’in liderliğinde hayata geçirilen yeni müze projeleri, şehrin turizm potansiyelini de arttıracak.

SABUN VE PEKMEZ HANI ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR

Yeni müzelerden biri de Sabun ve Pekmez Hanı. Bu han, dijital müzecilik teknolojileri ile sabun ve pekmez yapımının tüm ayrıntılarını ziyaretçilere sunacak. Ziyaretçiler, hanın içindeki atölyelerde sabun ve pekmez yapımına katılabilecek, bu geleneksel ürünleri deneyimleyebilecek. 2 bin metrekarelik alanda kurulan han, 8 oda, 3 mağara, 3 açık satış birimi, 1 kapalı oturma salonu ve 1 sergi salonu ile hizmet verecek. Hanın restorasyon çalışmaları tamamlandı ve açılış için gün sayılıyor.

Gaziantep'te Yeni Müzeler Yapılacak

PARA MÜZESİ VE BELLEK GAZİANTEP MÜZESİ DE YOLDA

Gaziantep’in Cumhuriyet Dönemi’ndeki önemli mimari yapılarından biri olan Merkez Bankası binası da yeni bir müzeye ev sahipliği yapacak. Para Müzesi adı verilen bu müze, Türkiye’nin para tarihini ve ekonomik gelişimini ziyaretçilere anlatacak. Şehirdeki eski Ticaret Lisesi binası ise Bellek Gaziantep Müzesi olarak yeniden tasarlanacak. Bu müze, Gaziantep’in tarihi, kültürel ve sosyal belleğini canlandıracak.

İPEKYOLU VE İSLAM MEDENİYETİ MÜZELERİ DE ŞEHRİN TURİZMİNE KATKI SAĞLAYACAK

Gaziantep’in yeni müzeleri arasında Pürsefa İpekyolu ve İslam Medeniyeti Müzesi ile İpekyolu El Sanatları Müzeleri de var. Bu müzeler, Gaziantep’in İpekyolu üzerindeki önemini ve İslam medeniyetinin izlerini ziyaretçilere aktaracak. Bu müzelerin yapımı da tamamlanmak üzere.

Fatma Şahin (2)

NİZİP HAN RESTORASYONU VE KENT MÜZESİ NİZİP’E CANLILIK GETİRECEK

Gaziantep’in Nizip ilçesinde de yeni bir müze projesi hayata geçiriliyor. Nizip Han Restorasyonu ve Kent Müzesi adı verilen bu proje, Büyükşehir Belediyesi ve Nizip Belediyesi iş birliği ile yürütülüyor. Bu proje ile Nizip Han, satış dükkanları, atölyeler ve kafeleri ile sosyal, yaşayan bir mekan haline gelecek. Ayrıca Kent Müzesi, Nizip’in tarihini, kültürünü ve geleneklerini ziyaretçilere tanıtacak.

Editör: Bahri Uçar