Türkiye’deki akaryakıt fiyatları, 2005 yılından bu yana en yakın erişilebilir dünya serbest piyasası olan Akdeniz havzasındaki fiyatlar göz önünde bulundurularak belirleniyor. Her bir akaryakıt ürününün fiyatı, ham petrol fiyatlarındaki değişimler ve arz-talep dengesi gibi faktörler dikkate alınarak ayrı ayrı hesaplanıyor.

FİYAT DEĞİŞİKLİKLERİNİN SEBEPLERİ

Rafinerilerin belirlediği fiyat metodolojisi, uluslararası piyasalardaki dalgalanmaların yurt içi fiyatlara doğrudan yansımasını engelliyor. Rafineri sahibinin referans fiyat ortalaması belirli bir bant aralığında kaldığı sürece fiyat değişikliği yapılmıyor. Ancak bu fiyat bandı aşıldığında, aşılmanın yönüne bağlı olarak yeni fiyatlar belirleniyor.

HAM PETROL FİYATLARININ AKARYAKIT FİYATLARINA ETKİSİ

Petrol piyasasında bulunan tüm petrol türlerinin fiyatları, ham petrol fiyatlarındaki değişimlerden etkilenirken, her bir ürünün fiyatı arz-talep mekanizması ve diğer faktörler göz önünde bulundurularak ayrı ayrı belirleniyor. Benzin ve motorin fiyatları ile ham petrol fiyatları arasında yüksek bir korelasyon bulunuyor. Yapılan bir çalışmada, Brent petrol fiyatı ile kurşunsuz benzin fiyatları arasındaki korelasyonun %90, motorin fiyatları ile arasındaki korelasyonun ise %96 olduğu tespit edilmiştir.

DÖVİZ KURUNUN AKARYAKIT FİYATLARINA ETKİSİ

Yurt içi akaryakıt fiyatları, uluslararası piyasalardaki ürün fiyatları ve Dolar/TL kurundaki dalgalanmalarla doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle, kurdaki artış veya azalış, akaryakıt fiyatlarına doğrudan yansıyor.

Borsa Günü Nasıl Tamamladı? 02 Mayıs Borsa’da Son Durum Borsa Günü Nasıl Tamamladı? 02 Mayıs Borsa’da Son Durum

GÜNCEL BENZİN VE MOTORİN FİYATLARI

Benzin fiyatı: 44,96 TL

Motorin fiyatı: 43,54 TL

Otogaz fiyatı: 22,28 TL.

Muhabir: MEHMET FENER