Hesaplara yansıtılan servis ücretinin 'zorunlu bahşiş' olarak etiketlenmesine karşı çıkanlar olduğu gibi, umutlarını savunanlar da bulunuyor. Ancak kullanılırsa, servis ücretlerine karşı hijyenleri uyarıyor.

SERVİS ÜCRETLERİ HESAPLARA EKLENİYOR

Son zamanlarda bazı restoran ve kafeler, hesaplara ek olarak servis ücreti talep etmeye başladı. Bu ücretler genellikle yüzde 10 ile yüzde 20 arasında değişiklik gösteriyor. Ancak bu uygulamanın karşı çıkanları da az değil.

"TÜKETİCİ KONFEDERASYONU UYARIYOR"

Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu Başkan Yardımcısı Dr. Mücahit Saraçlı, servis ücretinin eklenmesinin yasal olmadığını belirtiyor. Özellikle lüks mekanlarda yüzde 20'ye varan servis ücretlerinin eklenmesinin yasaya aykırı olduğu vurgulanıyor.

TÜKETİCİLERDEN TEPKİLER YÜKSELİYOR

Servis ücretlerine ilişkin yapılan uygulamalara göre de tepkiler yükseliyor. Bazı kişiler, garsonlara gidecekse servis ücretini gönül rahatlığıyla tüketmelerini belirtirken, işletmelere sahiplerine bu ücreti vermek istemeyenler de bulunuyor.

SERVİS ÜCRETİ ÖDEMEK İSTEMEYENLERE ÖNERİLER

Servis ücretini ödemeyen, harcamayan aramaları için yollar bulunuyor. Saraçlı, etiketleme ve fiş numarasını bildiren tüketicilerin, idari para cezalarını ödeyebileceğini ve ödediklerinin ücretini geri alma hakkına sahip olduğunu belirtiyor. Bu sayede özgür, haklı haksız uygulamalara karşı durabilecekler.

Muhabir: Mehmet Fener