Bu yeni sistemde, sözlü sınavların daha objektif bir şekilde gerçekleştirilmesi için yazılı sınavlarda uygulanan sıkı önlemler devreye sokulacak.

YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Mevcut yasal düzenlemeye ve sonraki ikincil mevzuatlara göre, öğretmen atamaları mülakat notlarına dayanarak yapılıyor. Bu sistemde, KPSS puanlarına göre sıralama yapılan öğretmen adayları arasında tüm atamalar mülakatla gerçekleştiriliyordu.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in açıklamasına göre, KPSS puanının %50’si ve mülakatların %50’si dikkate alınarak hesaplanacak bir atama puanı üzerinden süreç yürütülecek. Bu sayede, öğretmen atamalarında sözlü sınavın etkisi sadece %50 olacak ve yeni bir sistem hayata geçmiş olacak.

YENİ SİSTEMİN İLK UYGULAMASI

Binlerce Öğretmen Bunu Bekliyordu! MEB Tüm Süreci Açıkladı!

Yeni sistem, yakın zamanda duyurulan 20 bin öğretmen atamasında uygulanacak. 20 bin öğretmen ataması için ön başvuru ve sözlü sınav merkezi tercihleri 20-31 Mayıs’ta alınacak. Adayların sözlü sınava alınacakları sınav merkezleri 10 Haziran’da duyurulacak. Sözlü sınavlar ise 1 Temmuz’dan itibaren başlayacak.

SÖZLÜ SINAVLARDA SIKI ÖNLEMLER

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen atamalarında sözlü sınavların daha objektif bir şekilde yapılabilmesi için yazılı sınavlarda uygulanan önlemleri devreye sokacak.

Her adaya e-Devlet üzerinden bir kod verilecek ve bu kod, sınav giriş belgelerinde adayın fotoğrafının yanında yer alacak. Sözlü sınav süreçlerinin tamamı, bu kod üzerinden yürütülecek. Bu sayede, komisyon üyeleri adayın kimlik bilgilerine erişemeyecek ve puanlamalar da adaya tanımlanan kod üzerinden yapılacak.

Adaylar, hangi komisyonda sözlü sınava gireceklerini sadece sınav merkezine geldiklerinde öğrenebilecekler. Sözlü sınav komisyonundaki listelerde adayların isimleri yerine, e-Devlet’ten verilen kodlar bulunacak.

YAZILI SINAV KURALLARI SÖZLÜ SINAVLARDA DA GEÇERLİ OLACAK

Binlerce Öğretmen Bunu Bekliyordu! MEB Tüm Süreci Açıkladı!

Sözlü sınav merkezlerinde de yazılı sınavlarda uygulanan bazı sıkı önlemler alınacak. Geçerli sınav giriş belgesi olmayan aday sınava alınmayacak. Adaylar, görevliler ve komisyon üyeleri, cep telefonu dahil hiçbir elektronik cihazla sözlü sınav merkezlerine giremeyecek.

Her öğretmen adayı için başvurduğu branşla ilgili elektronik ortamda bir soru bankası oluşturulacak. Aday, sözlü sınav salonuna girdiğinde karşısına elektronik ortamda sorular çıkacak.

Adaylar, sözlü sınav esnasında hem sözlü hem de yazılı olarak sorulara yanıt verecekler. Adaylar ayrıca anlattıkları konuları yazıp imzaladıkları kağıdı komisyona teslim edecekler.

Sözlü sınav süreçlerinin tamamı, kamera ile kayıt altına alınacak. Bu sayede, süreç daha şeffaf ve adil bir şekilde yürütülecek. Bu önemli değişiklik, öğretmen adaylarının atama sürecini daha objektif ve adil bir hale getirecek gibi görünüyor.

ÖĞRETMEN ADAYLARINA YENİ REHBERLER GELİYOR

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen adayları için yeni bir uygulama başlatıyor. Her bir branştaki öğretmen adayları için “bilgilendirme rehberleri” oluşturulacak.

REHBERLERDE NELER OLACAK?

Bu rehberlerde, her bir branştaki öğretmen adayının sözlü sınavda sorumlu olacağı sınıf düzeyine ait 2023-2024 eğitim-öğretim dönemi öğretim programı bilgisi bulunacak. Bakanlık, sözlü sınav sürecine ait diğer tüm kapsamı da bu rehberlerde duyuracak.

DÜNYADAN ÖĞRETMEN ALIMI ÖRNEKLERİ

Öğretmen alımları konusunda farklı ülkelerde çeşitli sistemler uygulanıyor.

ABD’DE ÖĞRETMEN ALIMI NASIL?

ABD’de, bir lisans programını tamamlayan adaylar öğretmenlik sertifikası alarak öğretmen olabiliyor. Sertifikası olanlar, çalışacakları eyalette mutlaka sınava giriyor ve bu sınavı başarıyla geçenler o eyalette öğretmenlik yapabiliyor.

Bir eyalette alınan sertifika, başka bir eyalette geçerli olmuyor. Birçok eyalette, bu sertifikalar her 4 yılda bir yenileniyor. Örneğin Ohio’da, öğretmenlerin sözleşmelerinin güncellenmesi için her 2 yılda bir üniversiteden 6 kredilik ders almaları gerekiyor.

İNGİLTERE’DE ÖĞRETMEN ALIMI NASIL?

İngiltere’de ise, ortaöğretim öğretmenlerinin büyük çoğunluğu (%95) lisansüstü programlarla yetiştiriliyor. İngiltere Eğitim Bakanlığı, aday öğretmenlerin yetiştirilmesinde 33 öğretmen yeterliliği belirlemiş durumda. Bu ülkede, öğretmenlerin atanabilmesi için, üniversitelerden mezun olan öğrencilere, dersleri ve uygulama eğitimlerini başarıyla tamamladıklarına dair Mesleğe Giriş Profili Belgesi veriliyor. Mezunların atanabilmeleri için Nitelikli Öğretmen Statüsü (QTS) almaları gerekiyor.

Kaynak: AA