Çiftçinin emeğinin karşılığını alamadığına dikkat çeken Gaziantep Şehitkâmil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, “Zeytin ve zeytinyağı rekoltesindeki düşüş fiyatlara da yansıyacak” dedi.

GAZİANTEP’TE ZEYTİN HASADI BAŞLADI

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde zeytin üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Gaziantep'te hasat zamanı başladı.

Kendine has özellikleri ve zengin yemek çeşitliliğine sahip dünyaca ünlü mutfağıyla gastronomi şehri Gaziantep, Türkiye'nin önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezleri arasında yer alıyor.

Kentin en önemli tarımsal ürünlerinden olan Antep fıstığının yanı sıra kendine özgü yağlık türleriyle Türkiye'nin en önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden Gaziantep'te yetiştirilen zeytinlerin hasadına başlandı.

Türkiye'de zeytin üretiminde 7’nci sırada yer alan Gaziantep’te bu yıl yaşanan kuraklık dolaysıyla zeytin rekoltesinde düşüş bekleniyor.

Gaziantep’te hava sıcaklıklarından kaynaklı zeytin rekoltesinde düşüş yaşanırken,  yıl boyunca büyük umutlarla zeytin hasadını bekleyen üreticiler hayal kırıklığı yaşıyor.

Gaziantep Şehitkâmil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

REKOLTEDEKİ DÜŞÜŞ FİYATLARA YANSIYACAK

Çiftçinin emeğinin karşılığını alamadığına dikkat çeken Yiğit, ’’Çiftçi için tüm maliyetler arttı. Gübre, tohum, mazot, işçi maliyeti derken çiftçinin gideri çok fazla arttı. Ancak maalesef hasat zamanında üreticilerin hasat ettiği ürünler bu maliyetleri karşılamadı.  Kuraklıktan dolayı geçen ene 3.5 kg zeytinden aldığımız yağı, şu an neredeyse 7 kg zeytinden ancak alabiliyoruz. Zeytin ve zeytinyağı rekoltesindeki düşüş fiyatlara da yansıyacak.’’ ifadelerini kullandı.

ZEYTİNDE FİYAT REKORA DOĞRU GİDİYOR

Zeytinyağı fiyatlarını artacağını belirten Yiğit, ‘’Zeytinler yağmur alamadığı için yağ oranı çok düşük.  Geçen seneye oranla neredeyse yarı yarıya bir düşüş var.  Bir teneke yağ için daha fazla zeytin gerekiyor bu yüzden fiyatların 4000 liranın üzerinde olmasını bekliyoruz.’’  dedi.

MEHMET FENER 

Editör: Aylin Cıkcık