Marmaris'teki 'Çağ Baba' Türbesi, M.Ö. 3. Yüzyıla Ait Piramit Mezar Çıktı

Marmaris'in Turgut Mahallesi'nde halk tarafından 'Çağ Baba' türbesi olarak bilinen yapının, yapılan arkeolojik araştırmalar sonucunda, M.Ö. 3. yüzyılda savaşçı Diagoras ve eşi Aristomakha için inşa edilmiş bir piramit mezar olduğu ortaya çıktı. Türkiye'deki tek piramit mezar olarak bilinen bu tarihi yapı, defineciler tarafından tahrip edilmiş durumda.

Yillarca Dualar Edilip Adaklar Adanan Bu Meshur Turbe Yunan Mezari Cikti-1

Tarihi Keşif ve Tahribat

Turistik Turgut Mahallesi'nde bulunan ve halkın 'Çağ Baba' türbesi olarak dua edip adaklar adadığı yapı, arkeologların iki yıl önce yaptığı araştırma sonucunda, antik dönemde yaşamış savaşçı Diagoras ve eşi Aristomakha'ya ait olduğu belirlendi. Kent merkezine 30 kilometre uzaklıktaki bu tarihi eser, kayalık bir tepede yer almakta olup, mezara yaklaşık 10 dakikalık bir tırmanışla ulaşılabiliyor. Araştırmalarda, yapının defineciler tarafından talan edildiği, mezarın taban kısmının kazılmadığı ancak kapısının iç tarafındaki bazı taşların alındığı ve duvarına zarar verildiği tespit edildi.

Mimari Özellikleri ve Turistik Potansiyeli

Yillarca Dualar Edilip Adaklar Adanan Bu Meshur Turbe Yunan Mezari Cikti

Yaklaşık 6 metre yüksekliğinde ve içi 3 metrekare olan kubbe şeklindeki mezar, dünyanın yedi harikasından biri olan Mousoleum'a benzerliğiyle dikkat çekiyor. Farklı mimari tarzıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken yapı, turizme kazandırılmayı bekliyor. Mahalle sakinlerinden İsmail Şahin, bu yapının önceden 'Çağ Baba' türbesi olarak bilindiğini ve burada dualar edilip adaklar adandığını belirtti. Şahin, ayrıca yapı çevresinde defineciler tarafından kaçak kazılar yapıldığını ve bu tarihi yerin turizm açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti.

Antik Yazıt ve Uyarılar

Cag Baba Turbesi

Piramit mezarın yazıtında eski Yunanca şu ifadeler yer alıyor:

"Siz beyaz dişli hayvanlar her zaman size öngörülen yerde kalın. Çünkü ben en yukarıda her şeyi gözetleyeceğim ki hiçbir korkak adam gelip de mezara zarar vermesin. Çünkü bu savaşta ölen 'Diagoras' isimli bir adamın ve örnek çocuklar yetiştirmesiyle kocasına sadakat anlayışıyla herkesten üstün babasının Aristomakha olarak isimlendirdiği tanrılarla kıyaslanası karısının mezarıdır."

Bu yazıt, mezarın korunmasına yönelik ciddi uyarılar içeriyor ve tarihî değerinin altını çiziyor.

Kaynak: Haber Merkezi