Yeniden Refah Partisi Genel Merkez Kurucular Kurulu Üyesi Şükrü Yılmaz, fıstık üreticilerinin emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirtirken, Gaziantep İl Başkanı Sedat Yıldız ise çiftçilerin zarar ve ziyanla baş başa bırakıldığı söyledi.

Gaziantep Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Sedat Yıldız ile birlikte Nizip ve Karkamış ilçelerinde ki fıstık üreticilerini Genel Merkez Kurucular Kurulu Üyesi Şükrü Yılmaz, İl Sekreteri Ahmet Kılıçparlar, Sosyal İşler Başkanı Mecit Şahan, Nizip İlçe Başkanı Abdullah Kılıçlar ve Nizip ilçe yöntemi yer aldılar.

YILMAZ “FISTIĞIMIZ GURUR KAYNAĞIMIZDIR”

Whatsapp Görsel 2024 08 09 Saat 11.55.06 F26F2D0E

Milli mücadele dönemlerinde Gaziantep’in evlatlarının canlarını can siper hane ettiklerini söyleyen Yeniden Refah Partisi Genel Merkez Kurucular Kurulu Üyesi Şükrü Yılmaz, “Bizim atalarımız örnek kahramanlık örneği göstererek nasıl ki gazilik ünvanı aldılarsa yine aynı toprağın insanları bir asırdır yetiştirdiği ve emek vererek, dünyanın en kaliteli ürününü yetiştirerek Gaziantep fıstığı ünvanını bu memlekete ve topraklara vermiştir. Gaziantep olarak fıstığımız bizim için her zaman onur ve gurur kaynağımız olmuştur. Gaziantep gastronomi şehri olarak anılıyorsa yine bunun en büyük mimarı Gaziantep fıstığıdır. Gaziantep fıstığı gibi kıymetli bir mahsulün üretiminin altında çok büyük zahmetler ve çileler yatmaktadır. Üreticilerimiz bu kadar emeği verirken, 43 derece sıcağın altında beklerken insanın beynine belki de 50 derece sıcaklık değmektedir. Ancak mahsul günü geldiğinde sanki hiçbir şey olmamış gibi bir yıl önceki fiyatlarla aynı oranda satışa sunulması elbette kabullenilemez. Bizler tüketicilerimizin yüksek fiyatlarla ürün almalarını istemeyiz ama burada üreticinin de tüketicinin de memnun olmayacağı fiyat aralıkları bulunuyor. Üreticiden alınan fiyat tüketiciye 4 katı fazla olarak ulaşmaktadır. Bu toprağın insanları Gaziantep fıstığını tüketmekten aciz duruma gelmektedir. 2002 yılına kadar Güneydoğu Birlik vardı ve taban fiyatını belirlerdi ama AKP hükümeti birliği kapattı ve o günden bu yana gelişi güzel fiyat belirlemektedirler. Yetkililerin bu işe bir an önce el atsın. Toprak Mahsulleri Ofisi gelsin fiyat belirlesin ve bu fahiş fiyata son verilsin. Biz fıstık gibi bir Türkiye ve Gaziantep için Yeniden Refah Partisi olarak elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ

Yeniden Refah Partisi Gaziantep İl Başkanı Sedat Yıldız fıstık üreticilerinin sorunlarını dinlemesinin ardından şu açıklamayı yaptı:

"Bugün medeniyetlere ev sahipliği yapan, kültürü yaşantısı ve çalışkanlığı ile örnek olan Gaziantep fıstığının anavatanı. Barağın göz bebeği Nizip ve Karkamış arasında bir fıstık bahçesinde emeği ve alın teriyle bu toprakları sulayan fıstık üreticisi kardeşlerimizin yanındayız.

Köylü milletin efendisidir sözü kulaklarımızda çınlarken sofralarımız çiftçilerimizin emekleri neticesinde renklenirken, çiftçilerimiz son yıllarda üretemez hale gelmiş ekip, sürüp zarar eder olmuştur"

VAR YILINDA YOKLUĞU YAŞATIYORLAR

Çiftçinin üretmekten uzaklaştığını belirten Yıldız, "Emeklerinin heba olmasına neden olan yanlış uygulamalar bugünde devam etmektedir. Toplumun her kesiminde olduğu gibi çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız geçinemez, asgari ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale gelmiştir. Yaşanan sorunları görmeyenler her şey fıstık gibi deyip çiftçiye VAR yılında yokluğu yaşatıyor, bereket yılında darlığı yokluğu reva görüyorlar" dedi.

ÇARE OLMAYA DAVET EDİYORUZ

Yeniden Refah Partisi ve Milli Görüşçüler olarak sadece seçim zamanında dinlenen geçim zamanında kaderlerine terk edilen fıstık üreticilerinin, çiftçilerin ve hayvancıların yanında olduklarını bir kez daha yineleyen Yıldız, "Gaziantep’in yeşil ekonomisi fıstığın ve fıstık üreticilerinin emek ve uğraşlarının değerini bilmeyen, bu emeği yok sayanların, üreticilerin haklı sitemlerine kulak kapayanları görmezden gelenleri bu yaraya çare olmaya davet ediyoruz.

Bugün yaşanan sorunları özetleyecek olursak:

Geçen yıl 2.000,00 – 2.500,00 TL olan devlüp fiyatları bugün 4.000,00 – 5.000,00 TL arasında

400 TL olan işçi yevmiyeleri, 1.000,00- 1.100,00 TL arasında

23-25 TL olan motorin 45-46 TL arasında

20.000,00 TL olan Bekçilik Ücretleri 50.000,00 -60.000,00 TL arasında

1.240,00 TL olan sulama birliği ücreti 2.400,00 TL’ye

1.250,00 – 1.300,00 TL arasında olan gübre fiyatları 2.500-2600 TL arasında artış göstermiştir. 3 yıldır çifti sürülen, ilaçlanan, gübre ve ilaçlaması yapılan fıstık tam çiftçinin yüzünü güldüreceği yılda fiyatları düşürülmüş ve çiftçi zararla ziyanla baş başa bırakılmıştır" dedi.

FISTIK TABAN FİYATI BELİRLENMELİ

Whatsapp Görsel 2024 08 09 Saat 11.55.06 Af766D88

Maliyetleri sıralayıp gördüklerini aktaran Yıldız, "Çiftçi maliyetleri geçen yıldan bu en az artan kalem % 100 artmış buna rağmen satış fiyatları 290-310, satılan kavlak fıstık bugün 270-280 TL’ye, geçen yıl 110 TL’ den satılan Boz fıstık bu yıl 90 TL satılmaktadır. Çiftçinin emeğinden kesilen, oğlunun ve kızının düğün masrafı, torunlarının eğitim masrafı olacak bu rakam tüketiciye yansıtılmadığı gibi 40 km ötede Gaziantep’te bile tüketici her geçen gün fıstığı daha pahalıya yemektedir.  Bu konuda en kapsamlı çözümün yerel yönetimlerin öncülüğünde fıstık birliklerinin kurulması, ticaret borsaları ve birliklerin hem üreticiyi ezmeyecek, hem tüketiciyi koruyacak şekilde fıstık taban fiyat belirlenmesi olacağı kanaatindeyiz" dedi.

MİLLİ GÖRÜŞE DAVET EDİYORUM

Tüketici fiyatlarının korunması için stokçuluk ve fahiş fiyatlarla mücadelenin hem yerel yönetimlerin hem de merkezi hükümetin görevleri arasında olduğunu aktaran Yıldız "Bir kez daha bu vesile ile yerel yönetimleri ve merkezi hükümeti tüketici ve üreticilerin haklarını korumak adına görevlerini yapmaya davet ediyoruz.  Erbakan hocamızın 54. Hükümet zamanında ziraai ürünlerin taban fiyatlarında yapmış olduğu artış o zaman çiftçimizin yüzünü güldürmüş, tarlasına küsmüş çiftçiyi tarlasına döndürmüştür.  Bir kez daha yetkilileri milli görüş ekonomi ve üretim politikalarına dönmeye, hem üreticimizi hem de vatandaşlarımızı zam, vergi ve faiz ekonomisi yükünün altında ezmemeye davet ediyoruz" açıklamalarında bulundu.

Editör: Mehmet FENER