Prim günü sayısı düşük veya yüksek olsun, emekliliğe hak kazanan herkesin maaşı en az 12.500 TL olacak. Ocak ayına kadar geçerli olacak bu tutar, emeklilik hakkı kazanmış milyonlarca vatandaşın hesabına yatacak.

EMEKLİ ZAMLARI VE YENİ TABAN MAAŞI

Emekli Aylığı (1)

Bu yılın başında SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 24,73, memur emeklileri içinse enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı dahil olmak üzere yüzde 19,31 oranında zam yapıldı. Bu zamlarla birlikte, en düşük emekli maaşı 10.000 TL’den yüzde 25 artışla 12.500 TL’ye yükseltildi. Bu rakam, emeklilik hakkı kazananların prim günü sayısına bakılmaksızın geçerli olacak. Bu artış, 4 milyon civarında emekli için ek ödemeleri de beraberinde getirdi ve emekliler, 20 TL ile 2.500 TL arasında değişen ek ödemeler aldı.

YENİ EMEKLİLER İÇİN 12.500 TL MAAŞ GARANTİSİ

Emekli Aylığı (2)

Emekli maaşları her yıl iki kez, altı aylık periyotlarla enflasyon oranına göre zamlanıyor. 2025 yılı Ocak ayına kadar emekli olacak kişiler, yeni belirlenen bu taban maaşından faydalanabilecekler. Eğer emekli maaşı 12.500 TL’nin altında hesaplanıyorsa, bu kişilere Ocak ayına kadar bu rakam ödenecek. Ocak 2025’te yapılacak enflasyon artışları sonrasında, kök maaşın 12.500 TL’nin altında kalmaya devam etmesi durumunda da bu kişilerin maaşları 12.500 TL olarak ödenmeye devam edecek. Ancak, en düşük maaş tutarında bir değişiklik olursa, yeni tutar üzerinden ödeme yapılacak.

DUL VE YETİM AYLIKLARINDA ARTIŞ

Emekli Aylığı (3)

Emekli maaşlarının tabanının yükseltilmesi, dul ve yetim maaşlarını da etkiledi. Bu kapsamda, dul ve yetim aylığı alanlar, hak sahipliği oranlarına göre yeni tutarlardan faydalanabilecekler. Yüzde 75 hak sahipleri 9.375 TL, yüzde 50 hak sahipleri 6.250 TL ve yüzde 25 hak sahipleri 3.125 TL tutarında ödeme alacaklar.

EMEKLİ AYLIĞI NASIL ÖĞRENİLİR?

Emekli Aylığı (4)

Emekliler, aylıklarına dair detayları e-Devlet sistemi üzerinden kolaylıkla öğrenebiliyorlar. Sisteme giriş yaptıktan sonra, emeklilik türüne (4A, 4B veya 4C) uygun alanı seçerek, “emekli ödeme bilgileri” bölümünden net (kök) maaşlarını ve her ay yapılan yüzde 4 oranındaki ek ödeme bilgilerini görebilirler. Eğer toplam ödeme 12.500 TL'nin altında kalıyorsa, sistemde seyyanen ödeme tutarı da ayrıca belirtiliyor.

Kaynak: Mehmet Fener