GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, 2020 yılında rektörlüğe geldiğinde aylık 10-12 milyon lira elektrik faturası ödediklerini belirtti. Üniversitenin kendi elektriğini üretmesi için 2022 yılında GES projesine başvurduklarını ve yasal izinler ile banka kredileri aldıktan sonra çalışmalara başladıklarını söyledi.

Özaydın, 43 bin 324 panel ve 6 enerji adası ile donatılan GES’in tamamlanmak üzere olduğunu ve yasal izinler alındıktan sonra yıllık 50 milyon kilovatsaat enerji üreteceğini ifade etti.

Özaydın, enerjinin dünyanın en büyük sorunlarından biri olduğunu vurgulayarak, “Sadece üniversitemizin elektrik ihtiyacını karşılamakla yetinmiyoruz. Türkiye’nin makro ekonomik anlamda enerji açığını azaltmaya da katkı sunmak istiyoruz. Mikro anlamda ise üniversitemizin enerji ihtiyacından yaklaşık yüzde 30 daha fazla üretim yapacağız. Bu fazla elektriği sisteme satarak, bu tesisin maliyetini 3-4 yıl içinde geri kazanmak istiyoruz.” dedi.

Fazla Elektrik Geliri, Akademik Çalışmalara Finansal Destek Sağlayacak

Özaydın, GAÜN’ün her alanda önemli akademik çalışmalar yürüten, bölgenin ve Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olduğunu kaydetti.

GES’ten elde edilecek fazla elektrik gelirinin akademik çalışmalara da finansal destek sağlayacağını dile getiren Özaydın, şunları söyledi:

Gaziantep Üniversitesi, yakın bir zamanda araştırma üniversitesi olacak. Araştırmalarımızı finanse etmek için bu geliri kullanacağız. Bu gelir, her alanda araştırma yapan hocalarımıza finansal destek olacak. Bütçemize ek yük getirmeden, kendi ürettiğimiz katma değer ile öğrencilerimize burs verebiliriz. Çünkü bizim için en değerli yatırım, insana yapılan yatırımdır. 55 bin öğrencimiz var. TEKNOFEST’te başarılıyız. Bu projeleri de finanse edeceğiz.”

Güneş Enerji Sistemi, Çevreye de Katkı Sunuyor

GES’in başmühendisi Sadık Çelikel ise GES’in çevre dostu bir üretim yaptığını ve bunun dünya tarafından takdir edildiğini anlattı.

Çelikel, bir çam ağacının 425 kilogram karbon emisyonunu azalttığını belirterek, şöyle devam etti:

“Bir hektarlık orman alanında ortalama 400 çam ağacı vardır. Bizim ürettiğimiz enerji ile yaklaşık 54 bin ton karbon emisyonunu önlemiş oluyoruz. Yani 12 bin 870 çam ağacının yapabileceği karbon emisyonu azaltmasını bu tesis ile yapıyoruz. Kullandığımız arazinin 11 katı büyüklüğündeki bir orman alanının yapacağı çevre katkısını buradan sağlıyoruz. Bu bakımdan bu tesis çok önemli bir çevre projesidir.”

Çelikel, test enerji aktarımlarına başlayan GES’in yakında tam kapasite çalışmaya başlayacağını sözlerine ekledi.

(AA)