"Dünya KOAH Günü" kapsamında Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen eğitimde konuşan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gülgün Çetin Afşar, KOAH’ın önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunu, ilk olarak sigaranın bırakılması gerektiğini belirtti.
KOAH’ın kronik bir hastalık olduğunu dile getiren Doç. Dr. Afşar, özellikle sigara dumanı, mesleki maruziyet, ev içi ya da dış ortam kirliliği nedeni ile çeşitli toz, partikül ve gazların akciğere ulaşıp zaman içerisinde mikrobik olmayan bir iltihap ile akciğeri tahrip ettiğine dikkat çekti.
"KOAH HASTALIĞINDA EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜ OLAN SİGARA İLE SAVAŞMAKTIR"
KOAH’ın; öksürük, nefes darlığı, balgam çıkarma gibi birtakım bulgularla ortaya çıktığını dile getiren Afşar, "KOAH hastalığı tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalıktır. O yüzden KOAH hastalığında en önemli risk faktörü olan sigara ile savaşımız devam etmektedir. Sigara en önemli risk faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır." dedi.
"İÇ VE DIŞ ORTAM KİRLİLİĞİ İLE MESLEKİ MARUZİYETLER GİBİ BİRTAKIM RİSK FAKTÖRLERİNDEN UZAK DURMAK GEREKİYOR"
KOAH tedavisinde ilk aşama olarak sigaranın bırakılması gerektiğinin altını çizen Afşar, "Bunun dışında iç ve dış ortam kirliliği ile mesleki maruziyetler gibi birtakım risk faktörlerinden uzak durmak gerekiyor. Hastalarımıza tanı konulduktan sonra halk arasında fıs fıs diye adlandırılan inhaler tedaviye başlamamız gerekiyor. İnhaler tedavide hastaların durumuna göre birtakım tedavi planları ortaya çıkarılıyor. Cihaz eğitimi vererek hastaların ilaçlarını düzenli kurmalarına destek oluyoruz." diye konuştu