Yapılan bir araştırma ise bu depremlerin ardından bölgede beklenen artçı depremler üzerine dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu. İşte detaylar:
MAKALEDE YER ALAN ARAŞTIRMA
Sismolojik Araştırma Mektupları (Seismological Research Letters) dergisi, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler üzerine önemli bir makale yayımladı. Bu makale, ABD'li yer bilimci Ross Stein ve Japon Profesör Shinji Toda'nın araştırmasına dayanıyor.
ARAŞTIRMANIN SONUÇLARI
Yapılan araştırmada, 6 Şubat depremlerinin ardından bölgede bir yıl içinde 5 ve üzeri büyüklükte artçı depremler olma olasılığının en yüksek olduğu bölgeler belirlendi. 1 Aralık 2023 itibarıyla 1 yıl içinde 1 ila 3 tane 5 ve üzeri deprem yaşanma olasılığı en yüksek yerler saptandı.
İHTİMALİN DAHA YÜKSEK OLDUĞU İLLER
Çalışma sonuçlarına göre, 6 Şubat depremlerinin yaşandığı bölgede 1 yıl içinde 5 ve üzeri artçı deprem olma olasılığının daha yüksek olduğu 4 il belirlendi. Bu ilçeler ise Malatya, Adıyaman, Türkoğlu (Kahramanmaraş), Kırıkhan (Hatay) ve Antakya olarak açıklandı.
PROF. DR. OKAN TÜYSÜZ'ÜN YORUMU
Çalışmanın değerlendirmesini yapan jeoloji uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, artçı depremlerin devam ettiğini ve bu sürecin devam edeceğini belirtti. Özellikle Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Hatay ve Antakya gibi bölgelerde 5 ve üzeri büyüklükte artçı depremlerin daha sık yaşanabileceğini ifade etti.
Prof. Dr. Tüysüz, şu açıklamalarda bulundu:
"Bölgede ana deprem 7.8 büyüklüğünde yaşandığı için 6.8'e kadar artçı üretme ihtimali var. Artçı depremlerin bir yıl boyunca devam etmesi bekleniyor ancak süresi konusunda net bir tahminde bulunmak mümkün değil. Dünya ortalamasına göre beklenen deprem sayısının altında olmasına rağmen, uzun vadeli etkileri de göz ardı edilmemelidir. Örneğin, 2022'deki Düzce depremi, '99 depreminin artçısı olarak kaydedilmiştir. Bu nedenle artçı depremlerin uzun yıllar boyunca sürebileceği göz önünde bulundurulmalıdır."