Almanya'da Bonn'da düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplanstısı'nda " Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı" nın UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesine karar verildi. Diyarbakır Surlarının listeye girmesi ile birlikte  Türkiye’nin listedeki varlık sayısı 14’e yükseldi.

Dört bir tarafı tarihi eserlerle dolu olan Diyarbakır'da, Diyarbakır Kalesi, Surları ve Burçları bölgede yıllarca hüküm süren medeniyetlerin, kültürlerin ve dönemin ihtiyaçları doğrultusunda şekillenerek, özgünlüğünü ve 7 bin yıllık tarihsel varlığını halen sürdüren orijinal ve özgü  kültür varlıkları olarak yaşamakta ve dünya tarihi için önemli bir evrensel miras özelliğini korumaktadır. 

Dünya tarihinde en eski ve sağlam yapıları arasında yer alan Diyarbakır Surları bir çok türküye, hikayeye ve efsaneye de konu olmuştur. Burçların üzerindeki kabartmalar ve motifler ziyaretçilerini adeta tarihin tozlu sayfalarına götürüyor. 

Tarihi Diyarbakır Surları ile birlikte Hevsel bahçeleride Diyarbakır'ın özgün sembollerinden birisi haline gelmiştir. Hevsel Bahçeleri, bahçe kültürünün önemli olduğu tarih boyunca halkın kullanımına açık bir alan olarak ortaya özgün bir değer koymaktadır. 30’dan fazla uygarlığın izlerini taşıyan bir bölgede 8 bin yıl gibi çok uzun süredir bahçe olarak var olmasıyla, tarımsal değerinin dışında, kültürel ve tarihi olarak da özgün bir yere sahiptir.
 
Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri’nin yaşamsal işbirliği ve Hevsel Bahçeleri’nin oluşturduğu peyzaj, kentin ve bahçelerin binlerce yıldır kesintisiz hayat sürmesinde en önemli etkendir.