Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan başıboş sokak köpekleri sorununa karşı Gaziantep Modeli'ni geliştirerek Türkiye'deki tüm büyükşehirlere örnek oluyor.

GAZİANTEP MODELİ, ERDOĞAN'IN MASASINDA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan çözüm formülleri arasına giren Gaziantep Modeli'nin detayları oldukça merak ediliyordu.

Fatma Şahin, Ensonhaber YouTube kanalına konuk olarak çözüm formülünü anlattı.

"15 DÖNÜMLÜK ALANDA REHABİLİTASYON MERKEZİ KURDUK"

Üniversitelerden hocalarla bir araya geldik, veterinerlerle bir araya geldik, elimizdeki insan kaynağını kullanarak ekolojik sistemi nasıl toparlayabiliriz buna baktık. Çıkan yasaya baktığımız zaman canları koruyacağız bundan hiçbir geri adım yok. Ama Asiye’yi de koruyacağız. Eşimle yürüdüğüm zaman çocuklar benim yanıma geliyor, ‘başkanım köpeklerden korkuyoruz’ diyor. Bunun üzerine biz bu sorunun kendi yönetemlerimizle çözmeliyiz diye düşündük. Bize çok iyi bir rehabilitasyon merkezi yapman lazım dediler ve 15 dönümlük bir alanda bu merkezi yaptık. Bu merkezde trafik kazasına uğrayan kedinin tedavi edildiği alanlarda var, kısırlaştırılma alanları var, aşılaştırma alanları var. Yani bütün hayvanların gelebileceği bir hastane inşa ettik.

"TOPLUMSAL BİLİNCİ YÜKSELTMEMİZ GEREKİYOR"

Gaziantep Modeli’nin en büyük farkı herkes rehabilitasyon merkezini açıyor ama hayvanlarını sokağa bırakıyor. Bizim modelimizde yeniden sokağa bırakmıyoruz, hayvanları uyutmuyoruz, hayvanların canını koruyoruz. 100 dönümlük alanda muhabbet içerisindeler, arkadaşlıkları devam ediyor. Hayvanlar o alanda mutlu, girdiğin zaman istediğin hayvanı sahiplendiriyoruz. Toplumsal bilinçte hayvan sevgisi çok önemli. Hayvanın canını korumamız lazım, sağlığını korumamız lazım. Toplumsal bilinci yükselterek ya o ya o değil, hem o hem o bilincini sağlamamız gerekiyor. Şimdi bakıyorum tartışmalara, bazı hayvanseverler var onlara farklı şekilde mücadele ediyor, bir de çocuk zarar gördüğü zaman o hayvanseverlere karşı çıkanlar var. Hayat siyah ya da beyaz değil, ekolojik sistem denge üzerine devam ediyor. İki tarafı da korumamız gerekiyor.

Kaynak: EN SON HABER