Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini Mart 2024'ten itibaren yüzde 50'de sabit tuttu. Faizin yüzde 50'de tutulması, özellikle imalat tarafında verilerdeki düşüşlerden anlaşılıyor. Ekonomide yavaşlama arzu edilmeyen bir durumdur. Enflasyonun istikrarlı bir şekilde düşmesi için para politikası tarafında mücadele eden TCMB'nin faizlerin düşürülmesi için çalışması bekleniyor.

TCMB'NİN FAİZ İNDİRİMLERİNİ ERTELENDİĞİ ANLAŞILDI

Son TCMB toplantısında faiz kararının sabit kalması ve Eylül 2024 enflasyon verileri dikkate alındığında yurt içi ve yurt dışı kurumlar faiz indiriminin 2025 yılına ertelenmesi konusunda fikir birliğine vardıklarını bildirdi. İlk faiz indirimi Aralık 2024'te görülse de enflasyon verileri ışığında aksiyon alınacağı da öngörülüyor.

ESKİ TCMB EKONOMİSTİ: "YIL SONUNA KADAR FAİZ İNDİRİMİ OLABİLİRLER"

TCMB eski Başekonomisti, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını beklenenden daha erken artırabileceğini öngördü. PPK, toplantı özetinin yanı sıra son günlerde ABD'de düzenlenen IMF-Dünya Bankası toplantılarında yapılan açıklamalarda görülen mesajların faiz indirimlerini daha erken bir tarihe taşıyabilecek mesajlar içerdiğini söyledi. TCMB eski başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara enflasyon hakkındaki karanlık figürlerin daha önemli hale geldiğini belirterek aşağıdakileri kaydetti:

"Merkez Bankası'nın dünkü toplantı özeti ve IMF-Dünya Bankası toplantılarındaki duyurusu, enflasyon verileri izin verirse yıl sonundan önce faiz oranlarını düşürme planı olduğunu gösteriyor."

Kaynak: Haber Merkezi