Törende konuşan Gaziantep Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü İbrahim Ersoy, “Ülkemizde bugünkü anlamda ilk Tapu Teşkilatı 21 Mayıs 1847 Tarihinde Defterhane-i Amire Kalemi adıyla kurulmuş olup, bugün Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü adıyla ülkemizin tüm il ve ilçelerinde yılda 20 milyon civarında işlem hacmi, yaklaşık 30 milyon kişinin doğrudan ya da dolaylı muhatap olduğu, "Vatandaşımızın mülkünü güvenli bir şekilde emanet ettiği bir Devlet Kurumu olarak” vatandaşlarımıza hizmet vermenin haklı gururunu yaşayarak, 177. Kuruluş Yıldönümümüzü kutlamaktayız”
Ersoy’un törendeki açıklaması şu şekilde:
“Ülkemizde, 6 Şubatta Kahramanmaraş ili Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde, Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde iki adet büyük ve ardından çok sayıda artçı deprem meydana geldi. 11 ilimizi ve geniş bir coğrafyayı etkileyen depremde 50 bini aşkın vatandaşımızı kaybettik. 100 binden fazla kişi ise yaralı olarak kurtuldu. Birçok bina yıkıldı, bazıları ise oturulamayacak hale geldi. Yıkımın büyüklüğü, ‘Asrın Felaketi’ olarak ifade ediliyor. Bu büyük yıkımı anlatmaya cümleler kifayetsiz kalıyor. Ateş, sadece düştüğü yeri yakmadı, yaşanılan acıları yüreğimizin en derininde hissettik. Bölgeye tüm çalışanlarımız ile yardım etmek için seferber olduk. Yürütülmekte olan hasar tespit çalışmaları, çadırkent, konteyner ve kalıcı konut alanlarının belirlenmesi çalışmalarında koordinat birliğinin sağlanması ve üretilecek olan harita ve harita bilgileri için kesintisiz hizmet vermesi ile ilgili her türlü teknik destek sağlandı. Deprem sonrası fay hareketlerinin etkisiyle arazide yaşanan kayıklıklar incelendi ve test ölçüleri yapılarak hareketlerin sonuçları yorumlandı. Deprem sonrası yürütülecek çalışmalarda altlık olarak kullanılması amacıyla diğer kurum ve kuruluşlar ile kurumumuz birimleri arasında koordinasyon sağlanarak, Ortofoto harita üretim çalışmalarına başlanıldı. Bilgi, belge ve iş akışı düzenini kurmak, vatandaşımıza, kamu kurum ve kuruluşlarına kesintisiz ve kaliteli hizmet sunmak üzere Mobil Tırımız, deprem bölgesinde hizmet vermeye başladı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü olarak tüm birimlerimizle depremzede vatandaşlarımızın ve kurum personelimizin yaralarını sarmaya, onların mağduriyetlerini azaltmaya yönelik çalışmalara devam ediyoruz. Bu kapsamda, Bölge Müdürlüğümüze de gönüllü olarak gelen çalışanlarımızın yanı sıra Genel Müdürlüğümüz tarafından birçok ayni ve nakdi yardım yapıldı. Genel Müdürlüğümüz ve Bölge Müdürlüğümüzün yapmış olduğu çalışmalar ile depremzede vatandaşlarımızın ve tüm kurumların yanında olmaya devam edeceğiz. Allah, bize bir daha bu acıları yaşatmasın, Devletimize zeval vermesin. Diğer yandan ise hayat, tüm hızıyla akışına devam ediyor.
177 yıllık geçmişe sahip olan mülkiyet ve buna ilişkin hakların tesisi ile görevli bulunan kurumumuz, devletin en önemli fonksiyonlarından birini yerine getirmek için sunduğu hizmet kalitesi nedeniyle kamuoyunda görevinin büyüklüğünü göstermek için kullanılan ‘’Tapu gibi sağlam’’ deyiminin ne derece yaygınlaştığı göz önüne alındığında, hizmet sektörü içerisinde en güvenilir kurumlar arasında yer aldığı görülecektir.
Bu güvenin ve yoğunluğun göstergesi olarak; “Ülke genelinde Ocak-Aralık 2023 döneminde tüm gayrimenkul türlerinde yaklaşık 2,95 milyon gayrimenkul satış işlemi yapılarak, 60 milyar 59 milyon 215 bin 486 lira tapu harcı geliri ile ülkemize katkı verilmiştir.
Gaziantep Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü ise 1993 yılında kurulmuş olup, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Kilis illerinde, 3 adet Kadastro Müdürlüğü ve 24 adet Tapu Müdürlüğü’nde 630 personel ile hizmet vermektedir.
15 Mayıs 2024 tarihi itibariyle Gaziantep ilindeki Tapu Müdürlüklerinde 126.576 adet işlem gerçekleştirilerek, 590.779.236TL gelir (tapu harcı, damga vergisi, döner sermaye) elde edilmiştir. Bölge Müdürlüğümüze bağlı 24 adet Tapu Müdürlüğünde ise 217.231 adet işlem gerçekleştirilerek, 790.049.136TL gelir elde edilmiştir.
Mesai mefhumu gözetmeden yoğun ve özverili çalışmalarıyla zor şartlarda üzerine düşen görevleri en iyi şekilde yapma gayreti ve azmi içinde olan çalışanlarımız, Genel Müdürlüğümüzün yürüttüğü TAKBİS,MEGSİS, TARBİS,TUSAGA-AKTİF, HARİTA BİLGİ BANKASI gibi vizyon projeler ile WEBTAPU, PARSEL SORGU, BAŞVURU SORGU, E-HACİZ, E-İPOTEK, E-TERKİN, E-TAHSİLAT, E-ARŞİV, E-İLAN gibi elektronik uygulamalar, Tüm Türkiye’de olduğu gibi Bölge Müdürlüğümüze bağlı Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinin tamamında çok başarılı bir şekilde yerine getirmektedir.
Bu uygulamalardan tüm meslektaşlarımız bilgi sahibi ancak, kamuoyu tarafından da bilinmesi istediğim birkaç tanesine değinmek istiyorum.
WEB-TAPU SİSTEMİ
Vatandaşlarımızın taşınmazlarını tapu müdürlüklerine gitmeden, internet ortamında yönetebildikleri, taşınmazların tapu kayıt ve konum bilgilerini görüntüleyebildikleri, “Tapunun kısa yolu”, “tek tıkla tapu”, “sıra hep sizde” ve “Taşınmazınızı evinizden yönetin” sloganları ile hayata geçirilen, tüm tapu ve kadastro işlemlerine yönelik olarak elektronik ortamda hizmet veren ve 2022 yılı İlham Veren Kamu Yönetimi Proje Ödülünü kazanmış bir sistemdir.
Web Tapu Sistemi, E-Devlet sistemine entegre olup, sisteme giriş E-devlet kimlik doğrulama güvencesi altında yapılmaktadır. Web-Tapu “bireysel girişi” ile vatandaşlarımızın kullanımına sunulan tüm hizmetler, Web-Tapu “kurumsal girişi” ile şirketler ve Kamu Kurum ve Kuruluşlarına, “Emlakçı Girişi” ve “Taşınmaz Değerleme Uzmanları” girişi de vatandaşlar tarafından e-devlet uygulaması üzerinden yetki verilen kullanıcılara açılmıştır. Kullanıcılar artık tapu ve kadastro müdürlüklerine gitmeden, Web Tapu Sistemi üzerinden, elektronik ortamda taşınmazlarını yönetebilmekte ve 46 adet tapu işlemi için elektronik ortamda başvuru yapabilmekte, işlemler için gerekli olan bilgi ve belgeleri güvenli elektronik ortamda gönderebilmekte, belge doğrulama yapabilmekte ve bu konularda üçüncü kişilere veya emlakçılara yetki verebilmektedir.
YAPAY ZEKA UYGULAMASI
Genel Müdürlüğümüzce hazırlanan Stratejik plan kapsamında, 2024 yılı ocak ayından itibaren Türkiye Tapu Projesi’nin bir parçası olan ve “24 Saat Tapu” projesinin bilinen adı ile “Yapay Zekâ” teknolojisinin tapu işlemlerinde kullanılarak, yapay zeka ile çalışanlarımız üzerinde oluşan ağır iş yükünün azaltılmasına yönelik, Gaziantep Bölge Müdürlüğümüze bağlı Şahinbey, Şehitkamil, Nizip, Onikişubat (Kahramanmaraş) ve Kilis Tapu Müdürlüklerinde uygulanmaya başlanılmıştır.
ELEKTRONİK KİMLİK DOĞRULAMA CİHAZI
2023 yılından bu yana Bölge Müdürlüğümüze bağlı 24 adet Tapu Müdürlüğünün tamamında, sahteciliğin önüne geçmek için çok önemli olan “Elektronik Kimlik Doğrulama Cihazı” kullanılmaktadır. Vatandaşlarımız Tapu Müdürlüklerimize akit imzası için geldiklerinde, personellerimizin yardımı ile parmak izlerini cihaza okutarak, vatandaşın kimlik kartındaki parmak izi ile cihaza okuttuğu parmak izinin aynı olup olmadığını tespit ederek, yani kimliği getiren kişi ile parmak izini cihaza okutan kişinin aynı kişi olup olmadığının teyidini gerçekleşmektedir. Böylelikle sahtecilik önlenerek, teknolojik çağın gereksinimlerini karşılayacak şekilde, daha güvenilir bir yöntemle hak sahipliğinin ve kişi kimlik bilgilerinin tespiti yapılarak tapu işlemlerinin yapılması amaçlanmaktadır.
QR KODLU TAPU SENEDİ
Tapu senetlerinin üzerinde bulunan QR kodunu akıllı telefonlara okutulduğunda, kullanıcıları taşınmazın bulunduğu ada/parsele götürebilmektedir. Bu sayede, parsel sorgu uygulaması ile entegre şekilde çalışan navigasyon uygulamasını kullanarak satın aldıkları/alacakları gayrimenkulü görebilmekte ve yerine gidebilmektedir.
3 BOYUTLU ŞEHİR MODELLERİ VE BİLGİ SİSTEMİ PROJELERİ
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından, 1924'ten bugüne kadar yaklaşık 58,5 milyon parselin ölçümünü tamamlayarak 2 boyutlu kadastrosu tamamlamıştır. Bina ve bağımsız bölümlerin geometrisinin 3 boyutlu dijital ortamda yönetilmesi amacıyla çeşitli çalışmalar yapılmış ve bunun sonucunda 2020 yılında “3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlıklarının Oluşturulması Projesi” başlatılmıştır.
Bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucu, 2023 yılı “İlham Veren Kamu Yönetimi Ödülleri” kapsamında Merkezi Teşkilat Kategorisindeki ödülü, “3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlıklarının Oluşturulması Projesi” ile Genel Müdürlüğümüz almıştır.
Genel Müdürlüğümüzün vizyon projelerinden olan "3 Boyutlu Şehir Modelleri ve Kadastro Projesi " ile TKGM tarafından üretilen veya ürettirilecek olan üç boyutlu verilerin; üretim takibi, doğrulama ve barındırılması, entegrasyonu, sunumu, paylaşım ve süreklilik modelini içeren TKGM 3B Şehir Modelleri Yönetim Bilgi Sisteminin kurulması amaçlanarak, Türkiye Ulusal Adresleme Sistemi (MAKS) ve Tapu Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ile entegre edilmiştir.
Gaziantep’in de pilot il olarak projenin başlangıcından itibaren yer aldığı proje, Ülkemizin kentsel alanlarındaki belirlenen standartlara göre 19 ilinde tamamlanarak, 26 ilinde de devam etmektedir.
İŞ ZEKÂSI PROJESİ
“Ölçmediğini yönetemezsin” mottosuyla yola çıkılarak, Kurumumuzun hem performanslı iş yapabilmesi, hem de yapılan işlerle ilgili vatandaş memnuniyeti noktasında yöneticilerimizin önünü açan ve istatistiki verileri bir araya toplayan, yapılan işler ve yürütülen projelerin takibini kolaylaştıran, kurum içi yönetsel bir projedir.
PARSEL SORGU UYGULAMASI
Vatandaşlarımızın hem yurt içinde, hem de yurt dışında kullanabildikleri, belli bilgiler doğrultusunda sorguladıkları taşınmazın haritası ve öz nitelik bilgisine ulaşabildikleri bir uygulamadır. Analiz özelliği sayesinde de sorgulanan il/ilçedeki alım-satım yoğunluğu, ipotekli/ipoteksiz bağımsız bölüm ve ana taşınmaz satış sayıları yıllar itibariyle yoğunluk ve küme haritası şeklinde görüntülenebilmekte, hizmet sağlayıcıları ve yatırımcılara fikir vermektedir. Bu uygulamayı her gün 2 milyona yakın vatandaşımız kullanmaktadır.
Tüm bu çalışmalarla Bölgemizdeki tüm tapu ve kadastro birimleri, vatandaşlarımızın güvenle, gönül rahatlığıyla geldiği, orada bulunmaktan mutlu olduğu, güler yüzlü hizmet aldığı, ayrılırken de memnuniyetle ayrıldığı birimler haline getirilmesi amaçlanmaktadır.
Gerek deprem sürecinde, gerekse deprem sonrasında desteklerini esirgemeyen Bakanlığımıza, Sayın Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Şahinbey ve Şehitkamil Belediye Başkanlarımıza, Genel Müdürlüğümüz yöneticilerine, başta Kayseri ve Edirne Bölge Müdürlüğü olmak üzere tüm Bölge Müdürlüklerimize, gönüllü olarak aramıza katılan arkadaşlarımıza, kendileri de birer depremzede olan ancak vatandaşımıza, kamu kurum ve kuruluşlarına kesintisiz ve kaliteli hizmet sunmak üzere fedakarca çalışan bütün çalışma arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür eder, saygılar sunarım.”