66 yaşına girmeye hazırlanan eski adıyla Türkiye 1. Futbol Ligi, son yıllardaki ismiyle Süper Lig tarihinde kırılması zor bir çok rekor bulunuyor. İşte Süper Lig'in kırılması zor rekorları..

ŞENOL GÜNEŞ'TEN GOL YEMEME REKORU


Şuanda Beşiktaş teknik direktörlüğü görevinde bulunan ve Türk futbolunun efsane isimleri arasında yer alan Şenol Güneş 1978-1979 sezonunda toplam 1112 dakika süreyle kalesinde gol görmeyerek, ulaşılması zor bir rekora imza attı. Üst üste 12 maç kalesini gole kapatan Şenol Güneş'in formasını giydiği Trabzonspor, 4. haftadaki 1-1'lik Fenerbahçe maçının ardından 17. haftadaki 1-1'lik Adana Demirspor karşılaşmasına kadar gol yemedi.


LİGDE EN UZUN SÜRE YENİLMEYEN TAKIM BEŞİKTAŞ OLDU!

3 büyükler arasında yer alan siyah-beyazlılar lig tarihinde en uzun süre yenilmeme rekorunu elinde tutuyor. Siyah-beyazlılar, 1990-1991 sezonunun 26. haftasında Ankara'da Gençlerbirliği'ne 2-0 yenildikten sonra, 1991-1992'yi yenilgisiz kapattı. Tam 48 hafta sonra, 1992-1993 sezonunun 13. haftasında Galatasaray'a 3-1 yenilen Beşiktaş'ın bu ulaşılması güç serisi böylece son buldu.


BİR SEZODAN EN AZ GOL YEME REKORU FENERBAHÇE'DE

Ligin köklü takımlarından Fenerbahçe bir sezonda en az gol yiyen rekorunun sahibi. Sarı-lacivertliler, 1969-1970 sezonunda 30 maçta kalesinde yalnızca 6 gol görürken, maç başına 0,2 gol yiyen Rumen Datcu da muhteşem bir performans göstererek, Türk futbol tarihine ismini yazdırdı.


ÜST ÜSTE GALİBİYET REKORU GALATASARAY'DA 


Ligin en çok şampiyonluk yaşayan takımı Galatasaray Süper Lig'de en uzun galibiyet serisinin de sahibi. 
Sarı-kırmızılı takım, 2022-2023 sezonunda 12-25. haftalarda biri hükmen olmak üzere üst üste 14 maçtan galibiyetle ayrılarak rekorun sahibi oldu.


LİGDEN DÜŞMEYEN EFSANELER


Her sezon bir çok takım küme düşerken ligin kuruluş tarihinden itibaren ligden düşmeyen sadece 7 takım var. Türk futboluna damga vuran Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor, ligden düşmeyen takımlar olarak tarihteki yerlerini aldı. Ayrıca, ligdeki sekizinci sezonunu yaşayacak Alanyaspor, beşinci sezonunu geçirecek Gaziantep FK ile dördüncü sezonunda mücadele verecek Hatayspor bu acıyı tatmadı.

EN ÇOK KÜME DÜŞEN TAKIM SAMSUNSPOR OLDU

Bu sezon tekrar süper lige çıkan Samsunspor ligden en fazla düşen takım konumunda. Kırmızı-beyazlı ekip, 30 kez mücadele ettiği en üst seviyedeki lige 7 kez veda etti. Bu arada Karşıyaka, Kayserispor, Göztepe ve Çaykur Rizespor da ligden altışar kez düştü.


NAĞMALUP TEK ŞAMPİYON BEŞİKTAŞ


Ligin 65 yıllık geçmişinde şimdiye kadar sadece 2 takım sezonu yenilgisiz kapatabildi.
Galatasaray, 1985-1986 sezonunda 36 maçta yenilgi yüzü görmemesine karşın ligi şampiyon Beşiktaş'ın ardından averajla ikinci sırada tamamladı.
Beşiktaş ise 1991-1992 sezonunda 30 maçta yenilgi almadan şampiyonluğa ulaştı ve bunu başaran ilk ve tek takım olmayı başardı.