Sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte çocuklarda akran zorbalığı problemi de büyüdüğünü söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Burçin Nuri Akal, “Sosyal medya yoluyla çocuklar arasında yapılan isim takma, alay etme, korkutma veya fiziksel saldırı gibi olumsuz davranışlar arttı. Çocuklarımızı doğru sınırlar içerisinde yetiştirmek ve olumlu davranışlarını pekiştirmek, hem ebeveynlerin hem de toplumun genel sorumluluğudur” dedi.
Ebeveynlerin çocuklarının özgür, mutlu ve özgüvenli bireyler olmasını arzu ettiklerini ancak bazen sınır koymakta zorlandıklarını ifade eden Uzm. Dr. Akal, “Teknolojinin gelişmesiyle birlikte çocuklarımızın istedikleri şeylere kolaylıkla ulaşabilmeleri mümkün oldu. Ancak bu durum onların toplumun değer yargılarından uzaklaşmalarına ve istediklerini hemen elde etmeye alışmalarına neden olabilir. Bu yüzden, kısa süreli mutluluk sağlasa da, uzun vadede mutsuz yetişkinler olma tehlikesi vardır” diye konuştu.
Özgürlük sınırlarını doğru öğrenemedikleri zaman akran zorbalığına uğrama ihtimallerinin yükseldiğini vurgulayan Psikiyatri Uzmanı Dr. Akal, “Sosyal medya yoluyla çocuklar arasında yapılan olumsuz davranışlar çoğaldıkça kendimizi sorgulamamız gerekir. Acaba sınırlar koymayı istemeyen veya yapamayan ebeveynler sorunu büyütüyor mu? Ya da belki de çocuklarımıza değerlerimizi ve empatiyi öğretmek için yeterince çaba göstermiyoruz” şeklinde konuştu.
“SINIRLAR NET VE TUTARLI OLMALI”
Eğitim sisteminin de sınırların belirlenmesi ve öğrencilerin davranışlarının yönlendirilmesi konusunda önemli bir rolü olduğunu belirten Burçin Nuri Akal, “Bazen okul ve öğretmen ilişkilerinde veya sosyal ortamlarda sınırları belirlemede dengesizlik olabiliyor. Bazı durumlarda aşırı müdahale edilirken bazı durumlarda da sessiz kalınabiliyor. Bu noktada ebeveynler, okullar ve toplumun diğer paydaşları arasında iletişim ve işbirliği şarttır. Sınırların net ve tutarlı bir şekilde belirlenmesi, çocukların sağlıklı gelişmelerine ve olumsuz davranışlarından uzak durmalarına katkı sağlayabilir” ifadelerini kullandı.
ZORBALIĞIN PSİKOLOJİK ETKİLERİ
Zorbalık konusunun psikiyatri kliniklerine başvuran danışanların sık karşılaştığı bir sorun olduğunu anlatan Uzm. Dr. Burçin Nuri Akal, “Zorbalığa maruz kalan çocuklar ve ebeveynleri, genellikle psikolojik destek almak isterler. Bu süreçte danışanların farkındalıklarını artırmak, empati becerilerini geliştirmek ve güvenli bir ortam sağlamak için terapi yöntemleri uygulanır. Fakat terapi ne kadar önemli bir rol oynasa da, sorunun çözümünde ebeveynlerin ve toplumun diğer aktörlerinin de sorumlulukları vardır. Zorbalığın önlenmesi için çocuklara değerlerin yanı sıra empati, saygı ve kabul gibi değerli becerilerin öğretilmesi gerekir” açıklamasında bulundu.
“TOPLUMUN GENEL SORUMLULUĞU”
Akran zorbalığından korunmak için neler yapılması gerektiğine değinen Akal, şöyle devam etti:
“Çocuklarımızı doğru sınırlar içerisinde yetiştirmek ve olumlu davranışlarını pekiştirmek, hem ebeveynlerin hem de toplumun genel sorumluluğudur. İyi iletişim, tutarlılık ve empati temelli yaklaşımlar, çocukların sağlıklı bir şekilde gelişmelerine ve mutlu yetişkin olmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca, eğitim sistemi ve diğer sosyal ortamlar da sınırları belirlemede yardımcı bir rol oynamalıdır. Bu şekilde çocuklarımızın özgür, mutlu, özgüvenli ve topluma değer katan bireyler olarak yetişmelerini sağlayabiliriz.”