AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşının bu akşam belli olacağını söylemişti. Güler "Bu akşam itibarıyla Cumhurbaşkanımıza sunacağız, yarın Meclis Başkanlığı'na bunun vereceğiz. Bu akşam netleşecek. Şu an rakam söylemem doğru olmaz. Alternatifler var onlara bakıyoruz" demişti.

En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Abdullah Güler'in açıklamaları şu şekilde:

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 12 BİN 500 TL

Yaşlılık, malüllük aylığı alan emeklilere 10 bin lira olan asgari ödeme tutarını 12500 liraya yükseltiyoruz. Bu düzenlemenin toplamda şu anda 16 milyon 180 bin civarında olan toplam emekli sayımız içinde en düşük emekli aylığının 12500 liraya tamamlanması halinde 2024 Temmuz-Aralık döneminde etkilenecek emekli sayısı 3 milyon 707 bin kişi. Bütçeye maliyeti de 33 milyar 200 milyon liradır. Biz OVP'ye bağlılık, bütçe disiplinini sağlamak için bunu uzun dönemde çalışıyoruz. Bunun mevcut bütçe imkanlarının karşılığını da sağlamak zorundaydık. 53 maddelik teklif içinde bunun karşılandığını belirlemek istiyoruz. Yıllara böldüğünüzde maliyetin bütçemize çok daha fazla bir yük getirdiğini ifade etmek isterim. Kanunlaşma süreci var, yürürlüğünü mağduriyet oluşturmadan devam ettireceğiz. Bu aydan itibaren olmak üzere emekli maaşları düzenlenecek.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, 17 Temmuz’dan itibaren ödenmeye başlanacak temmuz ayı maaşlarını yüzde 24,73 oranında zam almıştı. Bu zam kök maaşlara yansıtılmıştı. Böylece kök maaşlardan ortaya çıkan fark Hazine desteğiyle tamamlanacak.

BÜTÇEYİ AYAKTA TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ

Bütçemizin büyüklüğü belli, 11 trilyon 89 milyar lira. 6 Şubat depremlerine yönelik olarak bütçe karşılığı olarak 1.1 trilyon lira ayırmış durumdayız. Toplam emeklilik sistemine 2.5 milyona yakın EYT'li dahil oldu. Bizim için önemli olan bütçe dengesi içinde OVP'ye bağlı kalarak her ödemenin karşılığını oluşturarak bütçeyi ayakta tutmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem inşallah emeklilik sisteminde daha dengeli, daha adil uygulamayı hayata geçirmemiz gerekiyor. Bütçe disiplinini bozmadan sistem inşa etmemiz lazım.

KANUN TEKLİFİ 53 MADDEDEN OLUŞUYOR

Uzun süredir üzerinde çalıştığımız bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifini yapmak için bilgilendirmek için bir aradayız. Toplamda 53 maddeden oluşuyor. Uzun zamandır çalışılan kanun teklifimizin hayırlı olmasını diliyorum. Şu anda hali hazır durum içerisinde bu kanun teklifinin dışında sanki bambaşka konular çalışılıyor gibi dezenformasyon amaçlı bilgilerin olduğunu ifade etmek isterim. Çalışmadığımız, üzerinde herhangi bir inceleme yapmadığımız bir metin haline getirmediğimiz birçok konu varmış gibi basınla paylaşıldı. 53 maddeyi incelediğinizde paylaşılan hususların hiçbirinin olmadığını görmüş olacaksınız.

Kaynak: Mehmet Fener