Sobalardan sızan karbonmonoksit gazı ise onlarca kişinin ölümüne neden oluyor. Uzmanlar, bu gizli katil olarak bilinen zehirlenmeyi önlemek için soba kurulumu ve yakma tekniklerine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

AW098115_01

KIŞ AYLARINDA ARTAN ZEHİRLENME VAKALARI

Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekip amiri Kadir Ünver, “Öncelikle alacağımız sobanın TSE standartlarında olması lazım. Sonra soba kurarken bazı şartlara uymamız lazım. Bu şartlardan biri de duvara 50 santim mesafe bırakmamız lazım. Yanında yanıcı malzeme olmamalı, en fazla iki dirsek boru kullanmalı, yatayda 2 metreden fazla boru koymamalı. Bağladığımız bacanın da temiz ve standartlara uygun olması lazım. Yoksa çatlak varsa, sıva baca yolu varsa karbonmonoksit zehirlenmesi olur. Boru bağlantılarını da sızdırmaz bantlarla iyice kapatmalıyız” dedi. Soba kurulumundan sonra sobanın nasıl yakılması gerektiğine de değinen Kadir Ünver, “Soba yakarken kovayı tam doldurmamalıyız. Üstten yakmalıyız. Yaptığımız en büyük yanlışlardan biri de yanan yakıtın üzerine katı yakıt koymamız. Bu karbonmonoksitin çok çıkmasına sebep oluyor. Soba yakılırken yakıt bittiyse, ısı düştüyse o zaman kovayı boşaltıp temizleyip yeni yakıt koyup üstten yakmalıyız. Hızlandırıcı yanıcı ve parlayıcı maddeleri de kesinlikle kullanmamalıyız. Bu maddelerin buharları bile yanar. Eğer yanan sobanın üzerine yanan yakıtın üzerine parlayıcı madde atarsak ani parlamadan dolayı kişiler yaralanabilir veya mekandaki yanıcı malzemeler tutuşabilir. Katı yakıtlı sobalar yakılırken mutlaka üstten yakılmalı ve odunla çıra kullanılmalıdır” diye konuştu.

AW098115_04

BACA TEMİZLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Baca temizliğinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Ünver, “Soba kurmakla iş bitmiyor. Sobada yanan yakıttan geriye kalan zehirli gazların ve duman dediğimiz tam yanmamış maddelerin atmosfere atılması lazım. Bu da baca yoluyla oluyor. Baca temizliği normal şartlarda, baca ve boruların temizliği 2 ayda bir yapılmalı. Baca içinde biriken kurumlar dumanın akışını engelliyor. Ayrıca o partiküller ısıyla yanıp meskenleri de yakabiliyor. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak kurduğumuz birimle eğitim verip, yetkilendirdiğimiz firmalarla baca temizliği ve denetimlerini yapıyoruz. Türkiye’de baca yangını ve baca yangınından kaynaklı ikamet ve bina yangınlarında yüzde 20 gibi bir oran varken biz bu baca temizliği ve denetimlerimizle şu an için yüzde 5.1 dilime indirdik. Türkiye ortalamasının çok altındayız. Vatandaşlarımız Konya Büyükşehir Belediyesi internet sitesinde yetkilendirilmiş firmalara ulaşabilir ve sonra da ekiplerimiz bacanın düzgün temizlenip temizlenmediğini denetliyorlar” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA