Simit ve poğaça yapımında kullanılan malzeme fiyatlarının artması sonucunda simit ve poğaça fiyatları da güncellendi.  Geçen yıl 5-6 TL’ye satılan simit 15 TL’ye poğaçanın kilogramı 50 TL’den 120 TL’ye, çubuk kahkenin kilogramı ise 60-70 TL’den 140 TL’ye yükseldi.

23 yıldan beri pastane sektöründe çalıştığını ifade eden Harun Tan satışların azaldığını söylerken, “Artık tane ile poğaça satar duruma geldik” dedi.  

DOYACAK KADAR ALIYORLAR

Vatandaşın alım gücünün düştüğüne dikkat çeken Tan, “İnsanları cebindeki paraya göre simit veya poğaça alıyor. Geçmiş yıllarda kilo kilo satarken, şimdi adet bazında satıyoruz ya da insanlar sadece tane tane doyabilecek kadar alıyor. Dolayısıyla bu da vatandaşın iktisada yöneldiğini gösteriyor” açıklamasını yaptı.

SİMİT VE POĞAÇA FİYATLARI ARTTI

Simit ve poğaça fiyatlarının arttığını ekleyen Tan, “2022 yılında tanesini 5-6 liraya sattığımız simidi bu sene 12-15 lira arasında satarken, poğaçanın kilogramı ise 50-60 liradan 120 liraya yükseldi. Ancak bu fiyatlar semtten semte değişkenlik gösteriyor. İbrahimli ’de poğaçanın kilogramını 200 TL’ye kadar satıyorlar.

PANDEMİ KRİZİNİN İZLERİ SÜRÜYOR

Girdi maliyetlerinin geçen yıla oranla arttığına dikkat çeken Tan, “Pandemiden sonra çok şey değişti. İğneden ipliğe kullandığımız tüm ürünler inanılmaz şekilde zamlandı. Girdi maliyetlerimiz de bu zamlardan ister istemez nasibini aldı. Geçen yıl 250-300 TL arasında aldığımız 50 kilogramlık un bu sene 500-550 TL’ye yükseldi. Susamın kilogramı 45-50 TL’den 90 TL’ye, 18 litre yağ 250 TL’den 600 TL’ye çıktı. Yani girdilerimiz yüzde 100 zamlandı. Bizimde çarkımızı döndürmek için mecbur zam yapmak zorunda kaldık” şeklinde konuştu.

ANCAK EVİMİZE EKMEK GÖTÜREBİLİYORUZ

Girdi maliyetlerinin yükselmesini istemediklerini kaydeden Tan, “Girdi maliyetleri arttıkça ürünlere zam yapmak durumunda kalıyoruz. Zam yapınca da satışlarımız düşüyor. Bazen vatandaş ile zamlardan dolayı karşı karşıya geliyoruz. Eski kazançlarımız kalmadı. Sadece evimize ekmek götürebilecek kadar kazanıyoruz” ifadelerini kullandı.

DOLAR DOĞRUDAN YA DA DOLAYLI OLARAK SEKTÖRÜMÜZÜ ETKİLİYOR

Tan, enflasyonun düşmesini isterken, “Enflasyon düşmüyorsa bile sabit kalmasını istiyoruz. Dolar ise doğrudan ya da dolaylı olarak sektörümüzü etkiliyor. Çünkü bazı ham maddelerimiz dolara endeksli. Örneğin; susam. Hatta geçmiş yılarda dövizin çok hareketli olduğu dönemlerde ham madde bulamıyorduk, ancak şu anda öyle bir sıkıntımız kalmadı” dedi.

Editör: Aylin Cıkcık