Gaziantep’in yöresel lezzeti Antep Fıstığı ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Var yılı olması nedeniyle rekoltenin yüksek olduğu Gaziantep’te üreticiler, fiyatların düşüklüğünden şikayetçi. Satış fiyatının maliyetleri karşılamadığını kaydeden üreticiler, TMO’nun fıstık alımı yapması konusunda taleplerini yinelerken, HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Şehzade Demir, üreticilerin sesi oldu.

ÇİFTÇİ ZARAR EDİYOR

Basın toplantısında üreticilerin sorunlarını aktaran Demir, “Antep fıstığı eşsiz lezzetiyle, geniş kullanım alanıyla, ekonomik değeriyle hem Türkiye’de hem de dünya genelinde ön plana çıkan bir ürünümüzdür. Gaziantep ilimiz ise ülkemizdeki fıstık üretiminin yüzde 50’sinden fazlasını tek başına karşılıyor. Gaziantep hem bölgenin hem de fıstığın başkentidir. Ancak Gaziantep'teki ve Güneydoğu’nun diğer illerindeki fıstık üreticileri, tarımsal girdi maliyetlerinin yükselmesine rağmen fıstık fiyatlarının artmaması nedeniyle mağdur durumdadır. Bu yıl da çiftçi her yıl olduğu gibi fiyat konusunda hayal kırıklığına uğradı. Fıstık üretimi, uzun süreli bir sabır ve emek gerektiren bir süreçtir. Antep fıstığı için masrafları karşılayabilecek, çiftçiyi ayakta tutabilecek, tarımı güçlendirecek bir fiyat belirlenmesi gerekirdi. Yapılacak fiyat belirlemesi eğer masrafların, giderlerin, maliyetlerin altında kalırsa ya da aynı seviyede kalırsa çiftçi bir şey kazanmayacak, hatta kaybedecek. Üreticilerimiz, ürünlerini adil bir fiyattan satamamaktadır. Çiftçi zarar ediyor” dedi.

ANKARA’DA GÜNDEME TAŞIYACAĞIZ

TMO'nun fındık ve çay gibi Güneydoğu’daki fıstık için de taban fiyat belirlemesi ve alım yapması gerektiğini savunan Demir, “TMO'nun fıstık alımı yapması, üreticilerin ürünlerini belirli bir fiyat garantisi ile satabilmelerine olanak sağlayacaktır. Bu durum, piyasa fiyatlarının çok düşmesini önleyecek ve üreticilerin gelirini güvence altına alacaktır. Ayrıca TMO'nun alım yapması, piyasa arzını kontrol etmeye yardımcı olacak ve fiyat istikrarını sağlayacaktır. Fıstık üreticilerinin mağduriyetini gidermek amacıyla TMO'nun fıstık alımı yapmasını, taban fiyat belirlemesini ve diğer gerekli adımların atılmasını bekliyoruz. Çiftçi hazine gibi kıymetli görülerek korunmalıdır. Girdi maliyetlerinin çiftçiyi üretimden koparmasına müsaade edilmemelidir” diye konuştu.

Kaynak: Nevre Duman