Ülkemizin en büyük metropol kentleri arasında yer alan ve 2 milyonun üzerinde kişinin yaşamını sürdürdüğü Gaziantep’te satılığa çıkarılan konut sayısındaki artış dikkat çekti. Neredeyse her iki adımda bir satılık konuta denk gelinen kentte yüksek fiyatlar satışları olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla ortaya çıkan manzara konut satan çok ama alan yok dedirtiyor.

Türkiye’nin en büyük metropol kentleri arasında yer alan, 6 Organize Sanayi Bölgesi ile yıllık 10 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirerek ülke ekonomisine önemli katkılar sunan, bölgenin lokomotif illerinden biri olan Gaziantep’te satılık konutların sayısının arttığı görülüyor. Ancak fiyatların yüksek olmasından dolayı insanlar ev alamıyor. O nedenle şehirde satıcı çok ama alıcı yok.

Satıcı Çok Alıcı Yok

Gayrimenkul Değerleme ENDAKSA’nın verilerine göre Gaziantep’te son 6 yılda konut fiyatları yüzde bin 16, bir yılda yüzde 37 ve iki yılda ise yüzde 120 artış gösterdi. Temmuz ayı itibariyle kentte satılık konutların metrekare 18 bin liranın üzerine çıktı.

Konutların fiyatlarını yüksek olması ve satışların azalması Türkiye İstatistik Kurumu verilerine de yansıdı. Geçen yılın haziran ayında 2 bin 505 konutun satıldığı şehirde 2024 yılının haziran ayında konut satışı 108 azalışla 2 bin 397 oldu.

Kaynak: MEHMET FENER