Kışın gelmesiyle Meteoroloji Genel Müdürlüğü neredeyse her gün birçok ile sarı ve turuncu kodlu uyarıda bulunuyor. Peki 'sarı kodu' ve 'turuncu kodu' nedir?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü bugün için 36 kente sarı ve turuncu kodlu kuvvetli yağış uyarısında bulundu. Vatandaşlar tarafından 'sarı kodu' ve 'turuncu kodu' ne anlama geldiği araştırılıyor.

Aralık ayı itibarıyla ülke genelinde havalar soğudu. Zaman zaman şiddetli yağışların yaşanmasıyla beraber bazı olumsuzluklar ortaya çıkabiliyor. Sarı ve turuncu kodlu uyarı da bu tarz olumsuzluklar yaşanmaması için önceden Meteoroloji tarafından duyuruluyor.  Peki sarı ve turuncu kodlu uyarı nedir? 'sarı kodu' ve 'turuncu kodu' ne anlama geliyor? Neden 'sarı' ve 'turuncu' kod verilir? Detaylar haberimizde…

'SARI KOD' NE ANLAMA GELİR?

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce belirlenen renk kodu uyarı sistemine göre, "Hava durumu potansiyel tehlikelidir." anlamını taşıyan "sarı" kod ile "Tahmin edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalı." uyarısı yapılıyor.

'TURUNCU KOD' NE ANLAMA GELİR?

"Turuncu" kod ise "hava durumunun tehlikeli" olduğu anlamına geliyor. Bu kod, "Tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla görülmemektedir. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Çok tedbirli olmalı, güncel meteorolojik koşullar ve tahminler takip edilmelidir." uyarısını içeriyor.

34 Avrupa ülkesi tarafından belirlenen renkler ve sınıflandırılmalar MeteoUYARI sistemine uyarlanmıştır. MGM’nin hazırlayıp yetkili kişiler ile paylaştığı uyarılar, MeteoUYARI sistemine uyarlanmıştır. Bu sayede uyarıların daha iyi anlaşılması sağlanacaktır. Uyarı seviyeleri ve renkler, meteorolojik hadisenin şiddeti, görülme sıklığı, etki alanı ve süresi dikkate alınarak belirlenir.

BAHRİ UÇAR

Editör: Bahri Uçar