Sosyal medya, bilgi edinme süreçlerini değiştirdiği gibi, bilgi güvenliği ve doğruluğu konusunda da ciddi sorunlar yaratıyor. İnternet ve sosyal medya ortamlarında sağlıkla ilgili yanlış bilgilerin yayılması, vatandaşların hem fiziksel hem de ruhsal sağlıklarını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle, sağlıkla ilgili bilgileri alırken, kaynağının güvenilirliğine, bilimselliğine ve doğrulanabilirliğine dikkat etmek gerekiyor. Aksi takdirde, yanlış teşhis, yanlış tedavi ve psikolojik sorunlar gibi ciddi sonuçlarla karşılaşılabilir.
YANLIŞ TEŞHİS YANLIŞ TEDAVİYE YOL AÇABİLİR
İnternet ve sosyal medya ortamlarında yayılan sağlıkla ilgili yanlış bilgiler, vatandaşların hem fiziksel hem de ruhsal sağlıklarını tehdit ediyor. Bazı haber siteleri ve sosyal medya hesapları, sağlıkla ilgili doğrulanmamış, abartılı veya yanıltıcı bilgiler paylaşıyor. Bu bilgilere inanan vatandaşlar, kendilerine yanlış ve aşırı teşhisler koyuyor. Bu da psikolojilerini olumsuz yönde etkiliyor.
Vatandaşların kendilerine koyduğu yanlış teşhisler, gerçeği yansıtmadığı gibi, psikolojik sorunlara da neden olabiliyor. Vatandaşlar, yanlış teşhislerin ardından, yanlış tedavi yöntemleri arayabiliyor. Bu da sağlıklarını daha da bozabiliyor.
İNTERNETTEKİ SAĞLIK BİLGİLERE İTİBAR EDİLMEMESİ GEREKİYOR
Sağlıkla ilgili bilgilerin bilimsel verilere dayanması gerektiğini belirten Dr. Kazım Doğan Eroğulları, internet ve sosyal medyada paylaşılan bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini, sağlık sorunları olan vatandaşların aile hekimlerine başvurması gerektiğini söyledi.
İnternet ortamında çok sayıda sağlıkla ilgili yanlış bilgiler olduğuna dikkat çeken Dr. Kazım Doğan Eroğulları, “İnternet ve sosyal medyada sağlıkla ilgili çok sayıda yanlış bilgi var. Bunlara itibar etmemek lazım.” dedi.
BİLİMSEL VERİLERE DAYANAN BİLGİLERE GÜVENİN
Eroğulları, sağlıkla ilgili bilgilerin bilimsel verilere dayanması gerektiğini vurgulayarak, “İnternet ve sosyal medyada paylaşılan sağlık bilgileri, genellikle bilimsel bir çalışma, deney veya açıklama yapılmadan yayınlanıyor. Vatandaşlarımız, bu tür site ve içeriklere kanmadan, doktorlarına başvurmalı, daha iyi olur. Tabii ki gözlem önemli, ama bunun bilimsel bir araştırmaya dayanması şart.” dedi.
AİLE HEKİMLERİNİZE BAŞVURUN
Eroğulları, “Bu konularda, aile hekimlerine giderek, herhangi bir şikayet veya sorunlarını dile getirmeleri daha doğru olur. En azından bilimsel bir araştırmaya dayanan gerçek cevaplar alırlar. Böyle bir durumda yapılması gereken en doğru yaklaşım kesinlikle bir doktora danışmaktır.” şeklinde konuştu.