Uzmanlar, saç kepeği olan kişileri parkinson hastalığına karşı uyarıyor. Parkinson hastalığı, beyin hücrelerinin hasar görmesiyle oluşan ve hareket bozukluklarına yol açan bir hastalıktır. Bu hastalıkta erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Parkinson hastalığı genelde yaşlılarda görülse de, gençlerde de görülebilir. Titreme, yavaş hareket etme ve peltek konuşma parkinsonun bilinen belirtileridir. Fakat araştırmalar gösteriyor ki, parkinson hastası olan birçok kişi, "inatçı" kepek gibi kafa derisi problemleri de yaşıyor.

KAFA DERİSİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER PARKİNSONU HABER VERİYOR

Parkinson hastalığının nedeni tam olarak bilinmese de, parkinsonun başlamasıyla birlikte seboreik dermatit (SD) adı verilen bir cilt durumunun da ortaya çıktığı görülüyor. Yeni bir çalışma, hareket bozukluğu olan kişilerde SD’nin daha sık rastlandığını ortaya koydu. SD, kafa derisinde pullanma, kızarıklık ve "inatçı kepek" gibi belirtilerle kendini gösteren yaygın bir cilt durumudur. Mayo Clinic’e göre, parkinson hastalığı olan hastaların yüzde 19 ila 59’u SD’ye sahiptir. SD’li parkinson hastalarının yüzde 88’i yüzlerinde, yüzde 70’i ise kafa derisinde SD belirtileri gösteriyor.

CİLDİN DOĞAL DENGESİ BOZULUYOR

Bazı araştırmacılar parkinson hastalığında cildin doğal mikroorganizmalarının dengesinin bozulduğunu savunuyor. Bir deney ise parkinson hastalarında maya miktarının arttığını buldu. Parkinson hastalığı olan kişilerde başka garip belirtiler de olabilir. Hem çok fazla terleme (hiperhidroz) hem de yeterince terlememe (hipohidroz) parkinsonun belirtileri olabilir.

OTONOM SİNİR SİSTEMİ ETKİLENİYOR

British Columbia Parkinson Derneği’ne göre çok fazla terleme, otonom sinir sisteminin etkilenmesinden kaynaklanır. Otonom sinir sistemi, kalp atışı, sindirim, kan basıncı ve terleme gibi vücudun otomatik işlevlerini kontrol eder. Dernek şöyle açıklıyor: "ANS, vücuttaki terleme dahil birçok işlemi yönetir ve parkinson hastaları, bu işlemlerin bazılarını doğal olarak ayarlama yeteneğinde genelde azalma görür."