Rus Casusu Olduğundan Şüphelenilen Beyaz Balina Hvaldimir, Norveç Kıyılarında Ölü Bulundu.

Norveç'in güneyinde, Resavika Körfezi'nde ölü bulunan beyaz balina, yıllardır "Rus casusu" olduğu iddialarıyla tanınan "Hvaldimir" olarak biliniyordu. Norveç Yayın Kurumu'nun (NRK) bildirdiğine göre, bir baba ve oğul, cumartesi günü balık tuttukları sırada balinanın cansız bedeniyle karşılaştı.

Rus Casusu Olarak Bilinen Balina Hvaldimir Norvecte Olu Bulundu

Hvaldimir, ilk kez Nisan 2019'da Norveç'in Ingoya Adası yakınlarında fark edilmişti. Üzerinde küçük bir kamera yerleştirilmiş gibi görünen bir kemer ve "St. Petersburg Ekipmanı" yazılı metal bir etiket taşıması, onun "casus balina" olabileceği iddialarını güçlendirmişti. Bu ilginç durum, ona Norveççe'de balina anlamına gelen "Hval" ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in adından esinlenerek "Hvaldimir" adının verilmesine neden oldu.

British Sky kanalının aktardığına göre, uzmanlar Rus Donanması'nın deniz hayvanlarını askeri amaçlarla eğittiğini belirtiyor. Norveç merkezli yardım kuruluşu Marine Mind ise Hvaldimir'in Rusya sularından Norveç'e geçtiği ve burada sıkışıp kaldığına inanıldığını açıkladı.

Yıllar boyunca Norveç'in farklı sahil kasabalarında görülen Hvaldimir, sosyal ve oyun sever kişiliğiyle tanınmıştı. Norveç Yayın Kurumu, balinanın insanlarla etkileşim kurmaktan keyif aldığını ve bu özelliklerinin onu daha da ünlü hale getirdiğini bildirdi.

Rus Casusu Olarak Bilinen Balina Hvaldimir Norvecte Olu Bulundu-1

Son üç yıldır Hvaldimir’i gözlemleyen deniz biyoloğu Sebastian Strand, balinanın ölüm nedeninin henüz belirlenemediğini ve bedeninde ciddi bir dış yaralanma tespit edilmediğini ifade etti. Bununla birlikte, Hvaldimir’i koruma kampanyası yürüten One Whale adlı organizasyondan Regina Crosby Hauge, balinanın sağlıklı bir genç balina olduğunu ve ölümünün insan kaynaklı bir durumla ilişkilendirilmemesi gerektiğini umut ettiğini belirtti.

Hvaldimir’in ölümü, Norveç halkı ve deniz biyologları arasında büyük üzüntü yarattı. Ölüm sebebinin netleştirilmesi için yapılacak araştırmalar, bu ilginç balinanın hikayesini tamamlayacak önemli bilgiler sunabilir.

Kaynak: Haber Merkezi