Yurt dışı çıkış harcının 150 TL’den 3 bin liraya çıkarılmasını öngören yasa teklifi seyahat acenteleri tarafından büyük tepki ile karşılandı. Yurt dışı çıkış harçlarının fahiş şekilde yükseltilecek olmasının sektöre olumsuz yansıyacağını belirten seyahat acenteleri, yasa teklifinin geri çekilmesi veya herkesin ödeyebileceği bir tutar olması çağrısında bulundu.

SEKTÖR ENDİŞELİ VE TEDİRGİN

Yurt dışı çıkış harcının 150 TL’den 3 bin liraya çıkartacak yasa teklifinin kabul edilemez olduğunu söyleyen TÜRSAB GAP BTK Başkanı İbrahim Halil Kılınç, ‘’Yurt dışı harçlarının 3 bin liraya yükseltilecek söylentisi bile hem müşterilerde hem de seyahat acentelerinde büyük tedirginlik ve endişeye yarattı. Hatta yurt dışı tur satın alan müşteriler birer birer rezervasyonlarını iptal etmeye başladı’’ dedi.

YASA TEKLİFİ GERİ ÇEKİLMELİ VEYA TUTAR DÜŞÜRÜLMELİ

Yurt dışı çıkış harcının 150 TL’den 3 bin liraya çıkarılmasını öngören yasa teklifi seyahat acentelerinde büyük tedirginlik ve endişeye neden oldu. Yurt içi otel fiyatlarının pahalı olması nedeniyle vatandaşın yurt dışı turlarına rağbet gösterdiğini lakin yurt dışı çıkış harcının arttırılacak olması sonucunda müşterilerin turları iptal etme kararı aldığını kaydeden seyahat acenteleri, yasa teklifinin geri çekilmesi veya herkesin ödeyebileceği bir tutar olmasını istedi.

YURT İÇİ OTEL FİYATLARI YÜKSELDİ

Kılınç, ‘’Yurt için otel fiyatlarının yükseldiği bir dönemde vatandaş uygun olduğu için yurt dışı turlarına talep göstermeye başladı. O nedenle seyahat acentelerimiz bu yönde çalışmalarını hızlandırdı. Ancak yurt dışı harçlarının 3 bin liraya yükseltilecek söylentisi bile hem müşterilerde hem de seyahat acentelerinde büyük tedirginlik ve endişeye yarattı. Hatta yurt dışı tur satın alan müşteriler birer birer rezervasyonlarını iptal etmeye başladı’’ ifadelerini kullandı.

YURT DIŞI TURLARINA RAĞBET ARTTI

Turizmin, ülkenin bacasız sanayisi olduğunu hatırlatan Kılınç, ‘’Ülkemizde bulunan binlerce seyahat acentesi yurt dışından turist getirmenin yanı sıra kendi vatandaşlarımızı da yurt dışına götürmek gibi önemli bir misyona sahip. Artan enflasyon karşısında yurt içinde ki otel fiyatlarının tavan yapması sonrasında vatandaşlarımız hem yurt dışına çıkmak hem başka ülkeler görmek hem de cebine uygun olduğu için yurt dışı turlarını satın alıyorlar’’ dedi.

SEYAHAT ACENTELERİNE SAHİP ÇIKILMALI

‘’Tabii yurt dışı tur satışları, seyahat acentelerimizin en önemli gelir kaynaklarından biri. Dolayısıyla bu alanda bir yoğunlaşma söz konusu. Lakin uzun zamandan beri gündemi meşgul eden bir konu var o da yurt dışı çıkış harçlarının artırılacak. Bu söylenti bile sektörü olumsuz etkiliyor. Şimdiden tur iptalleri başladı bile. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu konuda bir an önce harekete geçip gerekli çalışmaları yapıp seyahat acentelerine sahip çıkması gerekiyor’’ şeklinde konuştu.

Kaynak: MEHMET FENER