Eğitim Sen Gaziantep Şubesi, gerçekleştirdiği basın açıklamasında resen atamaların geri çekilmesini istedi. 

RESEN ATAMALARIN GERİ ALINMASINI TALEP EDİYORUZ

Basın açıklamasını okuyan Şube Başkanı Ömer Parlakçı, ‘’Eğitim emekçilerinin kendi istekleri dışında mevcut iş yerlerinden kopartılarak, ikametgâhlarından uzak yerlere resen atanması yeni mağduriyetler yaratacak. Norm fazlası öğretmenlerin yeni mağduriyetler yaşamaması için resen atama kararının gözden geçirilmesini ve geri alınmasını talep ediyoruz’’ dedi. 

YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİ SORUNLARLA BAŞLIYOR

2024-2025 eğitim ve öğretim yılı bu güne kadar çözümlenmeyen ve de birikmiş sorunlara yenileri eklenerek başladığını kaydeden Parlakçı, ‘’Eğitimde yaşanan sorunları görmezden gelip kamuoyunu yanıltan söylemleri aşamayan bir süreçle karşı karşıyayız. Öğretmen normlarındaki belirsizlik, kayıt paraları baskısı, çocukların okulda çözülmeyen yemek ve su sorunları artarak devam ediyor’’ tespitini yaptı. 

ÖĞRETMENLER YENİ HAK KAYIPLARINA MARUZ BIRAKILDILAR

‘Okulların açılması ile birlikte birçok öğretmen arkadaşımız okullarına döndüklerinde norm fazlası olma sorunu ile karşı karşıya kalmışlar’ diyen Parlakçı, ‘’Yaz aylarında norm kadrolar açılarak öğretmen alımı yapılan okullara il içi-il dışı yer değiştirme ile yerleşen öğretmeler için, hemen ardından norm fazlası denilerek “öğretmen mağduriyetinin” imzacısı olundu. Her yıl olduğu gibi mayıs ayında başlayan norm düzenlemesi ve ihtiyaç belirlemesi ile birlikte yaz döneminde isteğe bağlı il içi ve il dışı atamalar yapılmış. Ancak eylül ayı itibari ile yeniden norm belirleme; ikili eğitimden normal eğitime geçişin eylül dönemine bırakılmış olmasından kaynaklı öğretmenler yeni hak gasplarına maruz bırakılmışlardır’’ ifadelerini kullandı. 

Parlakçı, ‘’Evini, çocuğunu, yaşamını okuluna göre planlayan öğretmenler isteği dışında okullara tayin istemeye zorlanmış veya isteği dışında okullara resen atanmışlardır. Yoksulluk sınırı altındaki ücrete tabi tutulan öğretmenler, okulunun yanında ev tutup ve çalıştığı okula göre çocuklarının kayıtlarını yaparken, kilometrelerce uzağa resen atanarak yeni bir hak gaspına uğratıldı. 

Mevcut norm kadro yönetmeliğindeki eksik ve yanlış tanımlamalar nedeniyle öğretmenler bir anda ‘norm fazlası’ durumuna düşürülüp, resen atama tehdidiyle karşı karşıya bırakılmıştır’’ şeklinde konuştu. 

YENİ DÖNEM İL İÇİ VE İL DIŞI ATAMALAR YAPILMADAN ÖNCE PLANLANMALI

Normal yollarla okuluna atanmış öğretmenlerin norm fazlası durumuna düşmesinin sorumlusu öğretmenler olmadığına dikkat çeken Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Özellikle Gaziantep’te ikili eğitimden normal eğitime geçişin okulların açılması ile gerçekleşmesi hem eğitimdeki verimsizliği büyütmekte, öğrenciyi öğretmeninden kopartmakta, veliyi yeni bir arayışa itiyor. Hem de öğretmeni ve öğretmen çocuklarının mağduriyetine yeni bir boyut kazandırmaktadır. Yeni eğitim öğretim yılı planlamaları, önceki dönem eğitim öğretim yılının bitişinde ve de yeni dönem il içi ve il dışı atamalar yapılmadan önce planlanmalı, normlar ona göre belirlenmeli.’’

Kaynak: MEHMET FENER