Gaziantep İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ) Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir, basın mensupları ile toplantıda bir araya geldi. GİBTÜ’nün 2024 yılı performansı, akademik çalışmalar, üniversitenin içinde bulunduğu sıkıntılar başta olmak üzere önemli açıklamalarda bulunan Demir, basın mensuplarının sorularına yanıt verdi.
ÖĞRENCİ SAYIMIZ 5 BİN 500 OLDU
GİBTÜ’de öğrenci sayısının geçmiş yıllara göre yükseldiğini aktaran Demir, “GİBTÜ’de 5 bin 500 civarında öğrencimiz, 200 civarında ise akademisyenimiz var. İdari personeli sayımız ise 200’dür. Göreve geldiğimiz ilk dönemde 7 ülkeden 107 öğrencimiz vardı. Şu anda 40 ülkeden 700'e civarında öğrencimiz var. Yabancı öğrenci sayımızda büyük bir artış söz konusu.”
AKADEMİK YAYIN, TÜBİTAK PROJE VE ÖĞRENCİ SAYIMIZ ARTTI
GİBTÜ’de akademik yayın sayısının arttığını aktaran Demir, “2021'de 27, 2022'de 43, 2023'te 78, 2024'te akademik yayın sayımız 130 oldu. Akademik yayın sayısında çok hızlı bir ilerleme var. Aynı durum TÜBİTAK projeleri için de geçerli. 2022-2023 döneminde 2 olan proje sayımız 2023-2024 Akademik Yılında 50'ye çıktı. 2024-2025 Akademik Yılına baktığımızda ise 52 tane projemiz olduğunu görüyoruz. Son 1,5 yılda öğrenci sayımızda yüzde 50 oranında bir artış olduğunu görüyoruz. Üç dilde eğitim veriyoruz. Üniversitemiz Greenmetric Dünya Üniversitesi sıralamasında geçen yıl kayıtlara ilk defa girdi ve 933’üncü oldu. 2024 yılında ise 860’ıncı listede yer aldık.”
GİBTÜ 5’İNCİ SIRADA
Akademik yayın sayısının arttığını kaydeden Demir, “YÖK 2024 Yılı Üniversiteler Değerlendirme Raporu'na göre kişi başına düşen yayın sayısında GİBTÜ, Türkiye'de 5’inci oldu. Bu zannediyorum büyük bir başarı. Takdir edersiniz ki Türkiye'de çok köklü üniversiteler var. Buna rağmen 5’inci sırada olmak bizi ciddi anlamda hem motive etti hem sevindirmiş oldu. Mühendislik Fakültesi bünyesinde, Sanal Gerçeklik Laboratuvarı açtık elektronik, elektromekanik kumanda laboratuvarı açtık. Fizik, tedavi ve fitilasyon, ölçme ve değerlendirme laboratuvarını açtık. İpek Yolu Genç Sosyal Girişimcilik Merkezi'ni açıyoruz.”
DÜNYADA TEK ÜNİVERSİTEYİZ
GİBTÜ’nün Gaziantep’te bulunan ikinci devlet üniversitesi olduğunu aktaran Demir, “İslam, Bilim ve Teknoloji ismiyle yer alan Türkiye'deki tek üniversiteyiz. Dünyada İslam Üniversiteleri var ancak İslam, Bilim ve Teknolojinin bir araya geldiği dünyadaki tek üniversiteyiz. Biz mühendisliğe de tıbba da sağlığa da hepsine farklı bir bakış açısı getirmeye çalışıyoruz. Dünya standartlarını korumakla birlikte şu anda bilim ile ahlaktan ve etiği birleştiriyoruz. Dolayısıyla etik ve ahlakın bu bilimsel alanlarda da mutlaka olması gerektiğine inanıyoruz. Onun için bütün fakültelerimizde seçmeli dersler üzerinden bu etik ve ahlakı da yerleştirmeye çalışıyoruz.”
KALİTESİYLE ÖVÜNEN BİR ÜNİVERSİTE OLMAK İSTİYORUZ
TEKNOFEST, TÜBİTAK ve Ulusal Ajans'ın proje sayılarında yüzde 500'den fazla artış olduğunu söyleyen Demir, “Çok çok hızlı bir yükseliş dediğim gibi. Öğretim elemanı, öğretim üyesi sayımız artmadı. Çok az bir artış oldu ama yayın ve proje sayılarımız çok ciddi anlamda arttı. Türkiye'de yayın sayısında, kişi başına düşen yayın sayısında beşinci olmak gerçekten, hiç kolay bir şey değil. Hayatı üniversitede geçmiş olan birisi olarak söylüyorum. Üniversitede çalışma sürem 30 yılı geçti benim. Atatürk Üniversitesi ile başladı, 25 sene orada, son 10 sene Gaziantep Üniversitesi'nde ve şimdi de buradayım. Biz aldığımız nokta itibariyle hızlı bir şekilde yukarıya taşımak için elimizden gelen gayreti sarf ettik ve Allah'a şükür bunda ciddi anlamda başarılı olduk. Yalnızca İlahiyat konusunda değil, aynı zamanda Mühendislik alanında da iddialıyız. Öğrenci ya da öğretim görevlisi sayısıyla övünen bir üniversite olmak hiçbir şekilde istemiyoruz. Biz sadece kalitemizle övünen bir üniversite olmak istiyoruz. Ve bunu da Allah'a şükür yola girdik, ilerliyoruz.”
GAZİANTEP’İN BİLİM KENTİ OLARAK ANILMASINI İSTİYORUZ
Biz Gaziantep'in sadece gastronomiyle, sadece sanayiyle anılmasını aruz etmediklerini söyleyen Demir, “Bunlar birer marka ve bununla övünüyoruz. Gastronomi ve sanayi çok önemli ancak aynı zamanda Gaziantep’in bir bilim kenti olması gerekiyor. Bir düşünce merkezine dönüşmesi gerekiyor. Bizim de gayretimiz bu yönde. Bu boşluğu doldurmak için önümüzden gelen bütün gayreti sarf ediyoruz. GİBTÜ’yü tamamen Uluslararası alana hitap eden bir üniversite haline getirmek istiyoruz.”
BAKANLIK VE GBB İLE EK ARAZİ İÇİN GÖRÜŞÜYORUZ
GİBTÜ’de yaşanan sorunları aktaran Demir, Şu anda bizim Binalarımız eğitim öğretime yetmiyor. Biz öğrenci sayısını yüzde 50 arttırdık. Şu anda tamamen dolu kapasiteyiz. Bina ihtiyacımız var. Üniversitenin bütün kapasitesi, dikkat ederseniz, 350 dönüm gibi bir yer. Geçmişte Atatürk Üniversitesi gibi 50 bin dönüm genişliğinde bir araziye sahip Üniversitede görev aldım. 350 dönüm araziye sahip olan GİBTÜ’ye peş peşe binalar dikersek burası Üniversite olmaktan çıkar. Harici bir alana ihtiyacınız var. Şu anda harici bir alanımız da maalesef yok. Çevre Şehircilik Bakanlığı'yla, Büyükşehir Belediyesi'yle görüşme halindeyiz. Bir şey çıkarsa çok çok seviniriz. Çünkü GİBTÜ’nün hayallerle, bu kadar kısıtlı bir alana kilitlenmesi kesinlikle ne üniversitenin ne Gaziantep'in ne Türkiye'nin lehine olur. Dolayısıyla acilen buraya ek arazi verilmesi gerekiyor.”
GÜR’ÜN GİBTÜ’YE MÜDAHALE ETTİĞİ YÖNÜNDEKİ İDDİALARI YALANLADI
GAÜN eski Rektörü Prof. Dr. Ali Gür’ün GİBTÜ’ye yönelik müdahaleleri olduğuna dair soruya yanıt veren Demir,”Bir iddia varsa bu iddianın bir delille desteklenmesi gerekiyor. Yoksa herkes her şeyi iddia edebilir. Evet, ben Ali Gür Hoca rektör olduğunda yardımcısıydım. Fakat Rektör olduktan sonra ben buranın yetkilisiyim ve yeni yöneticilik yapıyor değilim. Bu işlere yeni başlayan birisi değilim. Dolayısıyla buraya müdahil olduğuna dair tek bir delil gösterebilmeniz gerekiyor. Hiçbir şekilde doğru değildir. Onu iddia ediyorum. Çünkü şu anda devlet bize bu yetkiyi verdi ve burayı kalkındırmak için elimizden gelen gayreti sarf etmemiz gerekiyor.”
TRİBÜNLERE OYNAMIYORUZ
GİBTÜ’nün hedeflerine varması için ne kadar süre gerektiği ile ilgili soruya yanıt veren Demir, “Üniversitenin ilerleyebilmesi için kriterlerden bir tanesi de tüm birimlerde doktora programınız olmasıdır. Ama bizim hiçbir birimimizde doktora programı yok. Çünkü hem yüksek lisansın tamamlanması hem kurumlarınızdan bir tanesinin akredite olması gerekiyor. Hiçbir kurumumuz akredite değil, hepsinin sürecini yeni başlattık. GİBTÜ’yü daha ileriye taşımak için canla başla çalışıyoruz. Göstermelik işlerden uzağız. Eğer tribünlere oynamak gibi bir hedefimiz olsaydı farklı çalışırdık. Hiç öyle değil. Bütünüyle altyapıya dönük çalışıyoruz.”
ÜNİVERSİTE HASTANESİ KURMA YETKİSİ SAĞLIK BAKANLIĞINDA
Üniversite Hastanesi kurulmasının Sağlık Bakanlığı iznine bağlı olduğunu aktaran Demir, “GİBTÜ’de bir tıp fakültesi var. GİBTÜ olarak Mücahitler Hastanesi'yle anlaşmamız var. Mücahitler Hastanesi üçüncü basamak bir hastane olmadığı için eğitim ve araştırma hastanesi olması mümkün değil. Sağlık Bakanlığından GİBTÜ’nin şehir hastanesine bağlanması oldu. Görüşmelerimiz de devam ediyor ama henüz bir mesafe maalesef alamadık. Hastane açma izni Sağlık Bakanlığına bağlıdır. YÖK’ün elinde olan veya üniversitenin elinde olan bir durum değildir. Buna onay veren merci Sağlık Bakanlığı ve şu anda üniversitelerin hastane açmasına da izin vermiyor. Bu sadece bizimle ilgili bir durum değil.”
GİBTÜ İLE ŞEHİR İŞBİRLİĞİ İÇİNDE
GİBTÜ ile şehir işbirliğinin sorulması üzerine konuşan Demir, “HAVELSAN ile bugün toplantımız var. Dolayısıyla bizim savunma sanayiyle ilgili girişimlerimiz de çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Özellikle Siber Güvenlik Laboratuvarımız var. Dolayısıyla biz özellikle bu yeni teknolojilere odaklanmış vaziyetteyiz. Şehirle bütünleşme konusunda Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Müftülük başta olmak üzere pek çok kurum ve kuruluş ile programlar yapıyoruz. GİBTÜ büyük bir üniversite değil, fakat iyi yoldayız. Üniversitemizin nereden nereye geldiği, proje sayısı, yayın sayısı hepsi ortada. Biz afaki bir şekilde şu kadar mükemmeliz, bu kadar mükemmeliz demekle bir şey olmuyor. Her an bütün öğretim elemanlarımızla, üyelerimizle her an görüşüyoruz. Bir başarı olduğu zaman teşekkür ediyoruz. Arkasında duruyoruz. Ben bir ilahiyatçıyım. Ancak Rektörlük olduktan sonra şapkamı bıraktım. Hem ilahiyat, tıp, mühendislik… Hepsine eşit gözle bakıyoruz ve hepsini eşit bir şekilde yukarı taşımak için elimizden gelen bütün gayreti sarf ediyoruz.
GİBTÜ’YE TEKNOPARK GELİYOR
GİBTÜ’nün teknoloji alanındaki çalışmalarına değinen Demir, “Yapay Zeka hususunda çalışmalarımız devam ediyor. Diğer yandan önümüzdeki yıl Kasım ayında Türkiye’nin en önemli sempozyumlarından bir tanesine imza atacağız. Yapay Zeka ile ilgili çalışmalara büyük önem veriyoruz. Bunun yanı sıra GİBTÜ’ye bir Teknopark kurulması ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Teknoloji Transfer Ofisi başvurumuzu da YÖK’e yaptık, cevabını yakın bir dönem alacağımız inanıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.