PROVİZYON NEDİR?


Provizyon, kartlı alışverişler için bir ön onay sürecidir. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde, işlem ilk olarak bekleyen provizyon olarak gözükür. Elektronik ortamda yapılan kontrollerden sonra banka tarafından onaylanarak harcama işlemlerinize yansır.


Provizyon ile alışveriş yaptığınız zaman işletme kartınızın geçerli olup olmadığını inceler. Bu sayede, kayıp çalıntı gibi durumların da önüne geçilmiş olur. Provizyon, gün içinde yapılacak olan hesap hareketliliğinin bilgisini verir. Yapılacak harcamanın bu kontrol sürecinde beklemesine provizyon adı verilir.

BEKLEYEN PROVİZYON NE DEMEK?


Kredi kartı ile yapılan alışveriş, onay için öncelikle sistemde bekleyen provizyon olarak görülür. Yapılan alışveriş sonrasında kredi kartı ile yapılan ödemenin ardından beklenen onay sürecine bekleyen provizyon adı verilir.
Provizyon bekleme süresi ödemenin ardından yaklaşık 1 gündür. Fakat yapılan işlem farklı bir bankanın POS cihazına aitse bekleyen provizyon 2 güne uzayabilir.

BEKLEYEN PROVİZYON NASIL İPTAL EDİLİR?


Eğer provizyonda bekleyen işlemin size ait olmadığını veya çalıntı, kayıp ve şüpheli bir durum halinde bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak iptal sürecini başlatabilirsiniz. 


PROVİZYONDAKİ İŞLEM NASIL TAKİP EDİLİR?

Bankanızın mobil uygulaması üzerinden yada internet bankacılığının kredi kartı işlemleri bölümünde harcamalarınız ve bekleyen provizyonlarınızı takip edebilirsiniz.  Aynı zamanda bankanızı arayarak da provizyondaki işlemleriniz hakkında bilgi alabilirsiniz.