Geçmiş yıllarda Gazianteplilerin yanı sıra turistlerin uğrak noktaları arasında yer alan, elektronik eşyadan, cep telefonuna, çeyizlik üründen hediyelik eşyaya kadar A’dan Z’ye her şeyin bulunduğu pasajlara olan ilgili azalıyor. 

Kent Konseyi Esnaf Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı ve Söylemek Pasajı Başkanı Uğur Azak, Söylemez Pasajı’nın kentin en eski pasajları arasında yer aldığını söylerken, ‘’1974 yılında kurulan pasajımızda 330 dükkanımız bulunuyor. Elektronik ürün almak isteyenler pasajımıza gelirdi, şimdi gelmiyor. Dolayısıyla şu anda piyasada sıcak para yok’’ şeklinde konuştu.  

Kısır bir döngü yaşandığını kaydeden Azak, ‘’Milyonlarca nüfusa rağmen istediğimiz satış yok. Çarkla durdu. Esnaf kredi kartları ile dönmeye çalışıyor. Geçmiş yıllarda günlük 5 ile 10 bin kişinin girdiği pasajımıza şimdi 1 ile 2 bin kişi giriyor. İnternetin bize çok büyük zararı var. Ticaret Bakanlığı’nı bu konuda göreve davet ediyoruz’’ ifadelerine yer verdi. 

Eski Büyük Pasaj Başkanı Hüseyin Yaz, ‘’Burası 1968’li yıllardan beri pasaj görevi görüyor. Türkiye’nin ilk yürüyen merdiveni pasajımıza yapıldı. Şu anda 160 dükkanımız bulunuyor. Zücaciyeden iç giyime, elektronik eşyadan hırdavata kadar A’dan Z’ye aranılan ne varsa burada bulabilirler. Fiyatlarımız ise dışarıya göre yüzde 50 daha uygun’’ açıklamasını yaptı. 

Yaz, ‘’Pasajlar, geçmiş yıllarda hem vatandaşın hem de turistlerin en uğrak yeriydi. Şimdi eski canlılık kalmadı. Çünkü geçmiş yıllarda pasajdan başka alışveriş yapılabilecek bir yer yoktu. Ancak kentin her yeri ayrı bir pazar oldu. İnsanlar aradığı her şeyi orada bulabiliyor. Buna ek olarak internet alıverişleri sonucunda eski satışlarımız kalmadı’’ şeklinde konuştu.

Pasaja giren müşteri sayısının geçen yıllara göre azaldığına dikkat çelen Yaz, ‘’Ekonomik kriz nedeniyle umduğumuz satışlarımız yok. Tüm ürünlerimiz dolara bağlı olduğu için sattığımız ürünlerde pahalanıyor. İnsanların alım gücü yok. Böyle olunca da satışlarımız geriliyor’’ dedi. 

Belediye Pasajı esnaflarından Barış Solmaz, ‘’10 yıldan beri belediye pasajındayım. İşlerimiz görüldüğü gibi durgun. Alım gücü azaldı, girdi maliyetlerimiz gün geçtikçe yükseliyor. Kısacası sinek avlıyoruz’’ dedi. 

‘Sattığımızın yerine alamıyoruz’ diyen Solmaz, ‘’Sattığımız ürünü yeniden almak istediğimizde üzerine para ekliyoruz. Denetleme yok. Hiçbir şeye zam gelmemişken ekmeğin zamlanmasını anlayamadık. Serbest piyasa çerçevesinde ise herkes ürünü istediği fiyata satıyor. Satışlarımız yüzde 40 oranında azaldı. Alım gücü düştü, hayat pahalı’’ ifadelerini kullandı.

Kaynak: MEHMET FENER