İstanbul’da yaşanan nüfus artışı, hava kirliliği sorununu da beraberinde getiriyor. Özellikle kış aylarında hava kirliliği seviyeleri endişe verici boyutlara ulaşıyor. Uzmanlar, İstanbul’un hava kirliliği seviyelerinin, Hindistan ve Çin gibi büyük endüstriyel ülkeleri bile geride bıraktığını belirtiyor.
KİRLİLİK SEBEBİ: FABRİKA BACALARI VE YAKIT KULLANIMI
İstanbul, iki kıtayı birbirine bağlayan bir şehir olmasının yanı sıra, artan nüfusuyla da dikkat çekiyor. Bu nüfus artışı, fabrika bacalarından çıkan gazlar, egzoz dumanı ve kömür, odun gibi yakıtların kullanımını da artırıyor. Uzmanlar, bu faktörlerin İstanbul’un havasını giderek daha fazla kirlettiğini ifade ediyor. Ayrıca, Afrika tozları ile birlikte Marmara Bölgesi’ne taşınan zararlı partiküllerin artışı da hava kalitesini olumsuz etkileyen faktörler arasında.
İSTANBUL’DA HAVA KİRLİLİĞİ ARTIYOR
Meteorolojik istasyonların verilerine göre, 11 Mart Pazartesi gecesi İstanbul’da karbonmonoksit oranı yüksek seviyelere ulaştı. Hava kalitesi ölçümü ile ilgili platformlarda, “Bu havaların sağlık üzerindeki etkileri risk altındaki bireyler tarafından anında hissedilebilir. Uzun süreli maruz kalma durumunda sağlıklı kişiler nefes alma güçlüğü ve boğazda tahriş hissedebilir. Açık hava aktivitelerini azaltın” uyarıları yapıldı. Kükürtdioksit ve ozotdioksit oranlarının ise İstanbul’da sağlığı tehdit edebilecek düzeye ulaşmaya devam ettiği belirtildi.
İSTANBUL’DA HAVA KİRLİLİĞİ YÜZDE 3 ARTTI
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yapılan son araştırmaya göre, İstanbul’da hava kirliliği 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3 oranında arttı.
“HERKES BOĞAZIMDA AĞRI VAR DİYOR”
İstanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Zafer Murat Çetintaş, İstanbul’da hava kirliliğinin önemli ölçüde arttığını belirtti ve “Vatandaşlar şikayette bulunuyorlar. Birçok yurttaş günümüzde hastanelere akın etmeye başladı. Hava kirliliğini gribal enfeksiyon sanıyorlar ve aşağı yukarı herkes boğazımda yanma var diyor. Hava kirliliği akciğere kadar iniyor. Zatürreye başlangıç olan hastalıkların arttığını görüyoruz. Bu kesinlikle hava kirliliğinden kaynaklanıyor. Oldukça vahim” dedi.
‘KÖMÜR YAKMAKTAN KAYNAKLANAN HAVA KİRLİLİĞİ CİDDİ BİR SORUN’
Çetintaş, gelir düzeyi düşük ilçelerin hava kirliliğine sebep olduğunu dile getirdi ve “Özellikle Esenyurt başta olmak üzere gelir durumu düşük Bağcılar, Esenler, Bahçelievler, Kartal gibi ilçelerde kömür kullanılıyor. Bu kömür yakmaktan kaynaklanan hava kirliliği oldukça ciddi bir sorundur” diye konuştu.