Nobel Barış Ödülü, "uluslar arasındaki kardeşliği ilerletmek, daimi orduların kaldırılması veya azaltılması, barış kongrelerinin kurulması ve desteklenmesi için en fazlasını veya en iyisini yapan" kişiye veriliyor.


NOBEL ÖDÜLLERİ NEDİR?

Nobel Ödülleri fizik, kimya, tıp, edebiyat ve barış alanlarında her yıl verilen bir dizi ödül. Ödüller, son 12 ay içinde "insanlığa en büyük faydayı sağlayan" kişilere veriliyor. Nobel Barış Ödülü, "uluslar arasındaki kardeşliği ilerletmek, daimi orduların kaldırılması veya azaltılması, barış kongrelerinin kurulması ve desteklenmesi için en fazlasını veya en iyisini yapan" kişiye veriliyor.

Nobel Ödülleri fizik, kimya, tıp, edebiyat ve barış alanlarında her yıl verilen bir dizi ödül. Ödüller, son 12 ay içinde "insanlığa en büyük faydayı sağlayan" kişilere veriliyor.

ÖDÜL KAZANANLAR NASIL BELİRLENİYOR?

Fizik, kimya, fizyoloji veya tıp, edebiyat ve iktisat bilimleri alanındaki Nobel ödülleri İsveç'in Stockholm kentinde veriliyor.

Nobel Barış Ödülü'nü kazanan kişi, Norveç parlamentosu tarafından atanan beş üyeden oluşan bir komite tarafından Norveç'te seçiliyor ve ödül Oslo'da veriliyor.

Ödül kazananlar, şunları alıyor:

• Her biri eşsiz bir sanat eseri olan Nobel diploması

• Farklı farklı tasarlanan Nobel madalyası

• 11 milyon İsveç kronu (990.000 dolar) tutarında nakit ödül - birden fazla kazanan olması halinde kazananlar arasında paylaştırılıyor. Ödülü kazananın parayı alabilmesi için konferans vermesi gerekiyor

Ödüller, Alfred Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta törenle takdim ediliyor.