6 Şubat Depremlerinin 2’nci yıldönümü dolayısıyla Şehitkamil Belediyesi tarafından Gaziantep Depremselliği ve Deprem Dirençli Gaziantep Programı düzenlendi. Programda konuşan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür’ün olası Gaziantep Depremi ile ilgili açıklamaları gündeme bomba gibi düştü.
11 İLDE BİNLERCE YILDIR DEPREM OLUYOR
Görür, “Gaziantep çevresindeki 11 ilde binlerce yıldır depremler oluyor. Bu 11 kent yerle bir oluyor, yeniden yapılıyor. Yıkımı önlemenin yolu, Deprem Dirençli Kentlere evrilmektir. Tüm bunları yapmak zor değil” dedi.
GAZİANTEP KOMŞUNUN DEPREMİNİ YAŞADI
Gaziantep’in fay hatlarına yakın olduğunu kaydeden Görür, geçmiş yıllarda meydana gelen ve çevresinde yıkıma neden olan depremlerden örnek verdi. Görür, “Deprem, 100 kilometre yarıçapında çevresindeki illeri yıkar ya da zarar verir. Fay hattına ne kadar yakınsanız o kadar hasar görürsünüz. Asıl deprem Doğu Anadolu ve Ölü Deniz Fayı’nda oldu. Gaziantep fay sınırına uzak ancak levha içi faylarına yakın. Yesemek, Afrin, Sermada, Besni Fayı gibi göreceli olan kısa faylar. Bunlar küçük faylar ancak bir anlamda Gaziantep, komşunun fayına maruz kaldı. Sisam Depreminin İzmir’i yıkması gibi Doğu Anadolu ve Ölü Deniz Fayları, Gaziantep’i yıkıyor. Fay hattına yakın olduğunuz için.”
GAZİANTEP ASIL DEPREMİ O ZAMAN YAŞAYACAK!
Olası Gaziantep Depremine değinen Görür, “Gaziantep’i yıkacak olan asıl depremler saymış olduğum Yesemek, Afrin, Sermada, Hacı Paşa faylarıdır. Bu faylar Gaziantep’in faylarıdır. Bu faylar deprem ürettiği zaman Gaziantep için asıl tehlike o zaman yaşanacak. 6 Şubat Depremlerinde fay hattına yakınlıktan dolayı Gaziantep, depremden etkilendi. Gaziantep asıl depremi saymış olduğumuz faylar harekete geçtiği zaman yaşayacak. Bu fayların ne zaman harekete geçeceğini bilmiyoruz. Bu fayların incelenmesi gerekiyor.”
GAZİANTEP HAZIR OLMALI
Gaziantep’e yakın olan fayların oldukça yavaş enerji biriktirdiğini söyleyen Görür, “Bu nedenle depremler de uzun zamanda gerçekleşiyor. 6 Şubat Depremleri, Gaziantep’in çevresinde bulunan faylara enerji transfer etti. Enerji miktarının ne kadar olduğunu bilmiyoruz, bu konuda çalışma yapılmalı. Üniversiteler, MTA, Bakanlık, TÜBİTAK el atmalı. Yerel Yönetimler olarak sizin bunu istemelisiniz. Detaylı inceleme sonunda Gaziantep’in hangi boyutta ve hangi zamanda depreme yakalanacağını belirli ölçüde tespit edebilir ve ona göre önlemini alabilirsiniz. Gaziantep olarak hazırlığınızı yapın, bunları bilmeden depreme hazır olamazsınız” dedi.