Gaziantep, Türkiye’nin en büyük ayakkabı ve terlik üretim merkezi olarak öne çıkıyor. Gaziantep Plastik Ayakkabıcılar Poliüretan Terlikçiler ve Yan Sanayicileri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Murat Gün, kentte faaliyet gösteren esnaf ve üreticilerin yaşadıkları sıkıntılarını ve çalışmalara başlanılan yeni site ile ilgili detayları anlattı.
PROJEDE ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Yeni site için çalışmaların başladığını hatırlatan Gün, “2014 yılında kurmuş olduğumuz kooperatifimizde gurur günlerini yaşamaktayız. 226 bin metrekare alanda yaklaşık 220'ye yakın esnafımız iş yeri yapacağız. Daha sonra inşallah 40 üyemize de iş yeri sahibi yapacağız. Projeyi yaklaşık 260 kişiyi temsil etmektedir. Proje kapsamında 2 bin metrekare alana sahip 16 adet , 1000 metrekare alana sahip 72 adet, 500 metrekare alana sahip 56 adet, 250 metrekare alana sahip 36 adet ve 125 metrekare alana sahip 30 adet olmak üzere toplamda 220 iş yeri yapılacak. Sitemizde ayrıca 12 bin metrekare sosyal donatı alanı olacak. “
40 ESNAF DAHA İŞ YERİ SAHİBİ OLACAK
Kooperatif üyesi 40 esnafı daha iş yeri sahibi yapmak için çalıştıklarını aktaran Gün, “Yeni projede ise 40 esnafımız için daha işyerleri inşa edilecek. Bununla birlikte toplamda 260 esnafımız iş yerlerine kavuşmuş olacak.”
AVRUPA STANDARTLARINA UYGUN BİR SİTE OLACAK
Nizip Caddesi geçmişte önce Kentsel Dönüşüm ardından ise Riskli Alan ilan edildiğini söyleyen Gün, “Bundan dolayı da biz bu projeyi zaten başlattık. İnşallah yeni iş yerimiz de daha modern ve Avrupa standartlarına daha uygun bir site olacak. İş yerlerimizde indirme-bindirme alanları dediğimiz yerler, Misafir otoparkımız, Sosyal donatı alanları gibi pek çok artıları olacak.”
ZOR KOŞULLAR ALTINDA ÜRETİME DEVAM EDİYORUZ
Esnafın zor şartlar altında üretim devam ettiğini aktaran Gün, “Çok büyük bir enflasyonla karşı karşıyayız. Esnafımız zor şartlar altında üretmeye, ihracat ve istihdam yaratmaya devam ediyor. Bu zorlu koşullar altında yeni sitemizi de hayata geçirmeye çalışıyoruz. Allah'ın izniyle her türlü zorlukla rağmen bu işi başaracağımıza inanıyoruz. Ayrıca projemize verilecek destekleri de bekliyoruz.”
ELEKTRİK VE KİRA ÖNEMLİ SORUN
Esnafın en büyük sıkıntısının elektrik ve kira olduğunu söyleyen Gün, “Girdi maliyetlerimiz ile ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Hammaddeyi dövizle alıyor ürünleri ise TL ile satıyoruz. Bu da üreticilerin yara almasına neden oluyor. Öte yandan krediye ulaşımda zorluklarla karşı karşıyayız. Tüm zorluklara rağmen esnafımız ayakta durmaya ve istihdam sağlamaya devam ediyoruz.”
PAZARDA DARALMA YAŞANDI
Çin’in Pandemi sonrasında piyasaya geri dönmesiyle birlikte pazarda bir daralma yaşadıklarını anlatan Gün, “Çin’in dışında kira giderleri, elektrik maliyetleri, işçilik, krediye ulaşımda yaşadığımız sıkıntılar bizleri yaralıyor.”
GAFSHOES İÇİN ÜRETİCİ HEYECANLI
Yarın başlayacak olan GAFSHOES Fuarına ilişkin açıklamalarını sürdüren Gün, “Fuar GAFSHOES, ayakkabı ve terlik üreticilerimizin uzun bir süredir beklediği bir fuar. Fuarlar esnaf için bir bayram havasında geçiyor. Yarın başlayacak olan fuarımızın üreticilerimiz ve esnaf için büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. GAFSHOES Fuarının verimli geçmesini umut ediyoruz” diye konuştu.