Ayakkabı ve terlik üretiminde İstanbul’dan sonra ikinci sırada bulunan Gaziantep’te, Merkez Bankası’nın faiz politikasını düşürmesi ayakkabı ve terlik sektörün faaliyet gösteren firmaların geleceğe yönelik umutlarını artırdı. Diğer taraftan ise elektrik faturalarının yüksek gelmesi veya kira oranlarına yapılacak zam firmaları kara kara düşündürüyor. Dolayısıyla firmalar, sektöre yönelik özel bir elektrik tarifesi çıkartılmasını ve kira oranlarına da bir sınırlama getirilmesini talep etti. Merkez Bankası’nın faiz politikasını yüzde 50’ye yüzde 47’ye düşürmesi ayakkabı ve terlikçi esnafı sektörü tarafından olumlu karşılanırken, kira oranlarına da bir düzenleme yapılması çağrısında bulundular.
DESTEK TALEBİ
Gaziantep Plastik Ayakkabıcılar Poliüretan Terlikçiler ve Yan Sanayicileri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Murat Gün, ‘’Merkez Bankası’nın faizi düşürmesi ekonomik anlamda geleceğe yönelik umutlarımızı yeniden yeşertti. Bizler, her koşulda ve zorlukta ülkemiz için üretmeye, çalışmaya, ihracat yapmaya ve istihdam sağlamaya devam edeceğiz. Ancak bunların sürekliliği için destek verilmesini talep ediyoruz’’ dedi.
FAİZ İNDİRMİNİ OLUMLU BULUYORUZ
Gün, ‘’Merkez Bankası’nın faizi yüzde 50’den yüzde 47,5’e düşürmesini ekonomik açıdan olumlu bir gelişme olarak değerlendirirken, bu düşüşlerin ise devam etmesi gerektiği kanaatindeyiz. Çünkü bir firmanın ya da işletmenin çarkını döndürmesi, makine, ekipman parkurunu genişletmesi için krediye ihtiyacı var. Ancak mevcut şartlarda firmalar ve işletmeler yüksek faiz oranları nedeniyle kredi çekemiyordu. Şimdi faiz oranlarının gerilemesi ile birlikte kredi faiz oranları da düşecek. Dolayısıyla krediye ulaşım hem kolaylaşacak hem de firmaların makine, ekipman parkurunu genişleterek daha fazla üretecek. Ürettiği için daha fazla istihdam ve ihracat gerçekleştirecek’’ açıklamasını yaptı.
YÜKSEK ELEKTRİK FATURALARI FİRMALARI ZORLUYOR
Elektrik faturalarına ve kira oranlarına değinen Başkan Gün, ‘’Hiç şüphesiz firmalarımızın en büyük giderleri arasında elektrik faturaları ve kira oranları bulunuyor. Malumunuz 2024 yılının ikinci yarısından sonra elektriğe yüzde 38 oranında zam yapıldı. Şu anda makinelerimiz üretim için çalışıyor, ama yüksek gelen elektrik faturaları firmalarımızın belini büküyor. O yüzden sektörümüze yönelik özel bir elektrik tarifesi uygulanmasını istiyoruz.’’
YÜKSEK KİRALAR ENDİŞEYE NEDEN OLUYOR
Kira zamlarına değinen Gün, ‘’Diğer taraftan ise en büyük giderlerimiz arasında yer alan kiralar da endişeye sevk ediyor. Çünkü mülk sahipleri açıklananın üzerinde kiralara zam yapması firmalarımızı olumsuz etkiliyor. Bu konuya da el atılması elzem hale geldi. Geçmiş dönemlerde konut kiraları nasıl yüzde 25 ile sınırlandırıldıysa iş yeri kira oranları da aynı şekilde sınırlandırılmalı.’’