GAZİANTEP'TE 462 BİN SURİYELİ BULUNUYOR

Gaziantep Barosu Göç ve İltica Komisyonu Üyesi Av. Cumali Şimşek, 20 Haziran Dünya Mülteciler nedeniyle açıklama yaptı. Şimşek, “Gaziantep'te son verilere göre 462 bin Suriyeli bulunuyor. Geri gönderme merkezimizin kapasitesi 750 kişi olup, şu an kapasite tam dolu değildir. Gaziantep Geri Gönderme Merkezi’nde 2022 yılında 12 bin yabancı hakkında işlem yapıldı” ifadelerini kullandı.

MÜLTECİLERİN EN BÜYÜK SORUNU STATÜSÜZLÜK

Türkiye’deki mültecilerin en büyük sorununun statüsüzlük olduğuna dikkat çeken Şimşek, “Bir nedenle geçici koruması kapatılmış olan kişi yeniden bu statüye erişebilmek için büyük uğraşlar veriyor. İkamet izni tarafında ise yeni ikamet başvurularının açıkça zorlaştırılmış olması insanları zor durumda bırakıyor ve statüsüzlüğe itiyor” dedi.

GÖÇ İDARELERİ ÖZENSİZ DAVRANIYOR

Mültecilerin sınır dışı edilirken Göç İdarelerinin özensiz davrandığını kaydeden Şimşek, “Özellikle İstanbul’da yapılan işlemlerde, dosyaların hiç incelenmediği göze çarpıyor, görüyoruz ki incelense idi hakkında hiç sınır dışı kararı alınmayacak vakalar, sınır dışı vakasına dönüvermiş. Sınır dışı kararı hakkında dava açılsa ve sonuçta bu karar iptal edilse bile statüsü bozulan yabancının yeniden statüsüne kavuşması da bir süreç alıyor ve bu süreçte statüsüz kalan yabancı, bağlı olduğu statünün durumuna göre, hastaneye gidememek, iller arasında seyahat edememek gibi zorluklarla karşılaşıyor” dedi.

DEVLET, DİREKT OLARAK NAKDİ DESTEKTE BULUNMUYOR

Devletin direkt olarak mültecilere nakdi desteğinin bulunmadığını kaydeden Şimşek, “Devletimizin direkt olarak mültecilere nakdi desteği bulunmuyor. Statüsünün durumuna göre dernekler ve diğer sivil toplum kuruluşlarından, ekonomik durumu iyi olmayan mültecilere bir ödeme yapılması söz konusu olabiliyor. Ancak bu yardımların kaynağı devlet hazinemiz değil. Ayrıca bu kuruluşlar, maddi imkanları yetersiz olan yabancılara yardım ettikleri gibi, aynı durumda olan Türk Vatandaşlarına da yardım etmekteler ki, bu anlamda sadece mültecilere destek olunduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor” dedi.

MÜLTECİLER HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Şimşek, mülteciler hakkında doğru bilinen yanlışlar, yanlış bilinen doğrular hakkında ise şunları kaydetti:

“Mülteciler üniversiteye sınavsız girmiyor, aksine tüm yabancılar gibi Yabancı Öğrenci Sınavına (YÖS) giriyorlar ve sonucuna göre bir üniversitede okumaya hak kazanıyorlar. Mülteciler vergi ödüyor, şöyle ki; eğer bir mülteci vergiyi gerektiren bir işle meşgul oluyorsa, aynı Türk vatandaşları gibi, KDV, gelir, stopaj gibi vergi türlerinden mükellef oluyorlar. Yine araç sahibi olanlar da MTV ödemekle mükellef. Mülteciler fatura ödüyorlar, ülkemizin hiçbir yerinde, mültecilere fatura ödetmeyen bir politika belirlenmiş değil. Seçimde mülteciler oy kullanmadı, yalnızca Türk Vatandaşlarının oy kullanma hakkı vardı ve vatandaş olmayan kimse seçimde oy kullanamadı.”

BAHRİ UÇAR

Editör: Ömer Abdurrahman Yavuz