Akaryakıt fiyatları, 2005 yılından bu yana dünya serbest piyasasının en yakın erişilebilir durumuna göre şekillenmektedir. Ham petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar, tüm akaryakıt ürünlerinin fiyatlarını etkilese de, her ürünün fiyatı kendi arz ve talep dengesine göre ayrı ayrı belirlenir. Rafineri fiyatları, Akdeniz havzasındaki en yakın erişilebilir serbest dünya piyasasında oluşan benzin ve motorin fiyatlarına dayanarak, rafineriler tarafından belirli bir metodoloji ile oluşturulur.

FİYATLARIN DEĞİŞİM SEBEPLERİ

Rafinerilerin fiyat metodolojisi, uluslararası piyasalardaki dalgalanmaların yurt içi fiyatlara anında yansımasını engeller. Fiyat metodolojisi gereği, rafineri sahibinin referans fiyat ortalaması belirli bir bant aralığında olduğu sürece fiyat değişikliği yapmaz, ancak bu fiyat bandını aşağı ya da yukarı yönde aştığında, kırılımın yönüne bağlı olarak yeni fiyatlar oluşur.

TOKİ Konutlarının Aidatlarına Yüzde 124 Zam! TOKİ Konutlarının Aidatlarına Yüzde 124 Zam!

HAM PETROL FİYATLARININ AKARYAKIT FİYATLARINA ETKİSİ

Petrol piyasasında bulunan tüm petrol türlerinin fiyatları, ham petrol fiyatlarındaki değişimlerden etkilenir, ancak her ürünün fiyat oluşumu kendi arz-talep mekanizmasına göre belirlenir. Fiyatların oluşumunu etkileyen birçok faktör olduğu bilinmektedir. Benzin ve motorin ürün fiyatları ile ham petrol fiyatları arasında pozitif yönlü ve yüksek bir ilişki vardır. Geçmiş verileri kullanarak yapılan bir istatistik çalışmasında, Brent petrol fiyatı ile kurşunsuz benzin fiyatları arasındaki ilişki %90, motorin fiyatları ile arasındaki ilişki ise %96 olarak belirlenmiştir.

DÖVİZ KURUNUN FİYATLARA ETKİSİ

Yurt içi fiyatlar, uluslararası piyasalardaki ürün fiyatlarındaki ve Dolar/TL kurundaki dalgalanmalardan doğrudan etkilenir. Bu durum, döviz kuru artışının veya azalışının akaryakıt fiyatlarına yüzde oranında bir etkisi olduğunu gösterir.

GÜNCEL BENZİN VE MOTORİN FİYATLARI

Benzin fiyatı: 45.03 TL

Motorin fiyatı: 43,64 TL

Otogaz fiyatı: 22,28 TL.

Muhabir: MEHMET FENER