Kimler bundan faydalanabilir, ödemeler ne zaman yapılır, başvurular nasıl gerçekleştirilir? İşte rapor parasına dair tüm soruların cevapları:

İŞÇİLERİN SAĞLIK SORUNLARINA DESTEK: RAPOR PARASININ ÖNEMİ

1

İş kazaları, meslek hastalıkları, analık izni veya genel sağlık sorunları sebebiyle çalışamayan işçilere, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geçici iş göremezlik durumunda rapor parası ödeniyor. Bazı işletmeler ise çalışanlarının SGK'dan alacakları ödenekle maaşlarını tamamlamaları için maaştan kesinti yapabiliyor.

ÖDEMENİN SÜRECİ VE ZAMANLAMASI

2

İki günden fazla iş göremezlik raporu alan bireyler, iş göremezlik parasına hak kazanabilirler. İşveren, bu raporu SGK'ya bildirdikten en geç 15 gün sonra, ödeme PTT üzerinden işçinin hesabına yatırılır. Ancak işçi, bu ödemeyi 2 ay içinde almadığı takdirde, SGK'ya iade edilmek üzere geri ödeme süreci başlatılır.

İŞÇİNİN TEDAVİ SÜRECİ VE GERİ ÖDEME DURUMLARI

3

SGK Uzmanı Dilek Ete, işçinin tedavisinin bitmeden işe başlaması durumunda sürekli iş göremezlik gelirinin kesileceğini belirtiyor. İşçinin tedavisi tamamlanmadan işe dönmesi, sürekli iş göremezlik gelirini almasına engel olur. Ayrıca, tedavi sürecini aksatan işçilere yapılan ödemelerde, tedavinin uzaması durumunda SGK tarafından yapılan ödemede eksik olan kısım işçiden geri istenebiliyor.

ÖDEMELERİN HESAPLANMASI VE ORANLAR

4

Geçici iş göremezlik ödeneği, işçinin iş kazası, meslek hastalığı, analık izni veya hastalık sebebiyle uğradığı gelir kaybını telafi etmek amacıyla SGK tarafından ödenir. Yatarak tedavi gören işçilere günlük kazancın yarısı, ayakta tedavi görenlere ise günlük kazancın üçte ikisi kadar ödeme yapılır. İşçinin tedavisi aksarsa, SGK ödemenin dörtte birini keserek eksik ödeme yapabilir.

SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK RAPORU VE GELİR BAĞLANMASI

5

Sürekli iş göremezlik geliri, işçinin iş kazası veya meslek hastalığı sonucu tamamen iyileşmemesi durumunda SGK tarafından bağlanan bir gelirdir. Meslekte kazanma gücünün en az yüzde 10 oranında kaybedilmesi sonucu bu gelire hak kazanılır. Sürekli iş göremezlik geliri iki şekilde bağlanır: sürekli tam iş göremezlik ve sürekli kısmi iş göremezlik. İşçinin malullük oranına göre bu gelir bağlanır ve aylık kazancın yüzde 70'i oranında ödeme yapılır.

EŞE BAĞLANMA DURUMU VE SON DEĞİŞİKLİKLER

6

SGK Uzmanı Dilek Ete, sürekli iş göremezlik geliri alan işçinin vefat durumunda geride kalan eşe de bu gelirin bağlandığını belirtiyor. Özellikle 2017 tarihinden önce vefat eden sigortalının hak sahiplerine gelir bağlanmaması uygulamasından vazgeçildiği için, bu tarihten önce vefat eden işçinin hak sahipleri talep etmeleri halinde sürekli iş göremezlik geliri bağlanabilecek.

Rapor parası ve iş göremezlik ödenekleri, çalışanların sağlık durumlarını güvence altına almak ve geçici gelir kaybını telafi etmek amacıyla önemli bir destek sağlamaktadır. Sürekli iş göremezlik geliri alan işçilerin de çalışabilir olmaları durumunda bu geliri kaybetmemeleri için tedavilerini tamamlamadan işe başlamamaları önemlidir.

Muhabir: MEHMET FENER