Türkiye’nin eski başbakanlarından ve Millî Görüş hareketinin kurucusu Prof. Dr. Necmettin Erbakan, vefatının 13. yıl dönümünde sevenleri tarafından rahmetle ve dualarla anıldı. Erbakan’ın hayatı, siyasi mücadelesi ve fikirleri, çeşitli etkinliklerle gündeme getirildi.
BAŞARILARLA DOLU BİR HAYAT
29 Ekim 1926’da Sinop’ta doğan Erbakan, ilkokulu Trabzon’da, liseyi İstanbul’da bitirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi’nden 1948 yılında mezun oldu. Aynı yıl aynı yerde Motorlar Kürsüsünde asistan olarak göreve başladı. 1951’de Almanya’ya gönderilen Erbakan, Aachen Teknik Üniversitesi’nde doktora yaptı. Alman ordusu için araştırma yapan DVL Araştırma Merkezi’nde çalıştı ve Leopar tanklarının motorlarını geliştirdi. 1954’te İTÜ’ye dönen Erbakan, 27 yaşında doçent, 1965’te profesör oldu. 1956-1963 arasında Türkiye’nin ilk yerli motorunu üreten Gümüş Motor’u kurdu. 1967’de Odalar Birliği Genel Sekreterliği’ne seçildi. 1969’da Konya’dan milletvekili seçildi.
SİYASİ MÜCADELESİ VE MİLLÎ GÖRÜŞ HAREKETİ
1970’te Millî Nizam Partisi’ni kuran Erbakan, bu parti kapatılınca 1973’te Millî Selamet Partisi’ni kurdu. 1974-1978 döneminde üç ayrı koalisyon hükümetinde başbakan yardımcısı ve devlet bakanı olarak görev yaptı. Bu dönemde Kıbrıs Barış Harekâtı’nın yapılmasını savundu. 1980 darbesi sonrası siyasi yasaklı ilan edilen Erbakan, 1987’de yeniden siyasete döndü. 1983’te kurulan Refah Partisi’nin genel başkanı oldu. 1991 ve 1995 seçimlerinde Konya’dan milletvekili seçildi. 1996’da REFAHYOL koalisyonu ile başbakan oldu. 28 Şubat sürecinde istifa etmeye zorlandı. 1998’de Refah Partisi kapatıldı ve Erbakan’a tekrar siyasi yasak getirildi. 2003’te Saadet Partisi’nin genel başkanı oldu. 2010’da siyasi yasakları kalktı. 2011’de hayatını kaybetti.
FİKİRLERİ VE PROJELERİ
Erbakan, Millî Görüş ideolojisinin kurucusu olarak, Türkiye’nin kendi insani ve ekonomik gücü ile kalkınabileceğini, öz değerlerini koruyarak ve arkasına tarihinin verdiği kuvveti alarak daha hızlı adımlarla yürüyebileceğini savundu. Faizin olmadığı, üretime dayalı, adil bir ekonomik düzen öngördü. Batı medeniyetinden tekniği, doğu medeniyetinden düşünce derinliğini alarak yeniden İslam medeniyeti baharını yaşama hayalini kurdu. İslam ülkelerini birleştirerek adil yeni bir dünya kurmayı amaçladı. İktidarları döneminde Ağır Sanayi Hamlesi, Havuz Sistemi, D-8 grubu gibi projelere imza attı.
ANMA ETKİNLİKLERİ
Erbakan’ın vefatının 13. yıl dönümü dolayısıyla, Saadet Partisi ve Yeniden Refah Partisi başta olmak üzere, Millî Görüş hareketine yakın çeşitli kurum ve kuruluşlar, anma etkinlikleri düzenledi. Erbakan’ın mezarı başında Kur’an-ı Kerim okundu, dua edildi. Erbakan’ın hayatı, siyasi mücadelesi ve fikirleri, konferans, panel, sergi, film gösterimi gibi etkinliklerle gündeme getirildi. Erbakan’ın izinde ilerlemeyi ve fikirlerini yaşatmayı amaçlayan etkinliklere, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, sanatçılar ve vatandaşlar katıldı.