Mide kanaması, reflü, ülser, kanser gibi birçok sindirim sistemi bozukluğunun belirtisi olarak ortaya çıkar. Ani başlayan kanamalarda da kan basıncında düşüş, hızlı nabız, bilinçsizlik, idrar yapamamak gibi semptomlara rastlanabilir. Ağızdan anüse kadar uzanan sindirim sisteminin herhangi bir yerinde sıklıkla kontrolsüz ilaç kullanımı nedeniyle mide kanaması meydana gelebilir. Kanama hafif şekilde ya da sürekli olarak görülebilir. Bunun yanında tedavi ve müdahale edilmezse hayatı tehdit edici bir duruma gelebilmektedir. Mide kanaması en çok yaşlı nüfusta görülse de bebeklerde, çocuklarda ve orta yaşlı kişilerde de rastlanılan bir problemdir.
MİDE KANAMASI NEDİR?
Mide kanaması, yaralanma, enfeksiyon ya da iltihaplanma nedeniyle gastrointestinal sistemin herhangi bir yerinde meydana gelen kanama türüdür. Genellikle mide ve yemek borusunun kesişim noktasında ya da midenin iç duvarındaki yaralanmalar sonucunda oluşur.
Bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanımı, 60 yaş üstünde olmak, buna bağlı olarak böbrek, romatizma, kalp ilaçları kullanmak mide kanamasının nedenleri arasında sayılır. Sağlıksız beslenmek, tümörler, ülser, tütün ve alkol kullanımı da mide kanamasını tetikleyen faktörlerdendir. Mide kanamasının 2 türü bulunur. 1 – 6 hafta aralığında ilerleyen mide kanaması akut mide kanaması olarak tanımlanır. 6 haftadan uzun süren mide kanaması ise kronik olarak bilinir.
Mide kanaması aniden ortaya çıkarak çok fazla kanın üremesine neden olabilir. Bu durumda ani, ağrılı kanamalara hızlı tıbbi müdahale önemlidir.
MİDE KANAMASI BELİRTİLERİ:
Siyah ya da katran rengi dışkılama
Mide bulantısı
Kahve telvesi renginde ya da kanlı kusmuk
Karın bölgesinde kramp
Dışkıda kan
Yorgun ve halsiz hissetme
Nefes darlığı
Baş dönmesi
Bilinç kaybı ya da baygınlık geçirme
Kan basıncında düşüş
Az ya da hiç idrar yapamama
Nabız artışı
Midede ekşime ve yanma
Midede doygunluk hissi
İştah kaybı
İshal
Solgun cilt
Eğer bu tür belirtiler varsa derhal tıbbi yardım alınmalıdır. Bu sorun hayati risk taşımaktadır.
MİDE KANAMASI NEDEN OLUR?
Mide kanamasının olası nedenleri, hemoroid, peptik ülser, yemek borusunda yırtılma veya iltihaplanma, divertiküloz ve divertikülit, ülseratif kolit , crohn hastalığı, kolon polipleri ya da kolon, mide veya yemek borusu kanseridir. Yine kontrolsüz ilaç kullanımı, 60 yaş üstü olmak, ileri yaşlarda kalp, böbrek, eklem hastalıkları, romatizma gibi sorunlardan dolayı ilaç kullanımındaki artışlarda mide kanamasına neden olabilir.
Ülser, mide ya da onikiparmak bağırsağının, mide asidi ve pepsin gibi sıvılar tarafından tahrip edilip, doku kaybının oluşmasıdır. Doku kaybının yanı sıra mide ya da onikiparmak bağırsağında pepsinin de etkisi ile yaralar oluşur. Bakteri ya da bazı ilaçların kullanımı nedeniyle oluşan mide asidi mideye zarar verip yara oluşmasına neden olur. Mide kanaması, yemek borusundaki hasardan da olabilir. Bu alkolü çok kullanan kişilerde yaygın görülür. Bazen de özofagus varisleri mide kanaması sebebidir. Bu da ciddi karaciğer hastalığı olan kişilerde görülür. Yemek borusunun iltihaplanmasıyla da mide kanaması oluşabilir. Mide kanaması iyi ihtimalle anemiye, en kötü ihtimalle ölüme sebep olur. Steroid olmayan antiinlamatuvar ilaç kullanımının sınırlanması, alkol ve sigaranın bırakılması mide kanamasını önleyebilmektedir. Sağlıklı beslenmek de riskleri azaltmaktadır.