Geçtiğimiz hafta beklenen Afrika sıcakları yerine, Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) bu haftanın hava tahmin haritasını güncelleyerek sağanak yağış uyarısında bulundu. İstanbul dahil birçok bölgede sağanak yağış bekleniyor.

METEOROLOJİK DEĞERLENDİRMELER

2

MGM tarafından yapılan hava tahmin raporuna göre, ülkenin kuzey kesimleri ve Doğu Akdeniz’in parçalı, yer yer çok bulutlu olacağı, Akdeniz’in Toroslar kesimi, Osmaniye, Kırklareli’nin doğusu, Kars ve Ardahan çevreleri ile Hatay’ın batı kesimleri ve Tekirdağ çevrelerinde yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların etkili olacağı tahmin ediliyor. Diğer bölgelerde ise hava açık ve az bulutlu geçecek.

HAVA SICAKLIĞI VE RÜZGAR DURUMU

Hava sıcaklıklarının batı ve iç kesimlerde mevsim normallerinin 3-5 derece üzerinde seyretmesi beklenirken, doğu bölgelerinde mevsim normalleri civarında kalacağı öngörülüyor. Rüzgarın ise genellikle kuzey yönlerden, güney kesimlerde ise güneyli yönlerden hafif ve ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor.

İSTANBUL VE ÇEVRESİNDE SAĞANAK YAĞIŞ BEKLENİYOR

Yeni haftaya Türkiye’nin kuzeybatı kesimlerinde sağanak yağışla başlanacak. İstanbul ve çevresinde de yağışların etkili olması bekleniyor. Tüm Karadeniz’i etkisi altına alacak sağanak yağışlar, İstanbul’da da kendini gösterecek. İstanbul bugün az bulutlu ve açık bir havaya sahipken, zamanla batı kesimlerinde parçalı bulutlar ve öğle saatlerinden sonra Tekirdağ çevresi ile Kırklareli'nin doğu kesimlerinde yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar görülecek. Ayrıca, Perşembe günü için İstanbul’da yağmur bekleniyor.

ERZURUM’DA BEKLENMEDİK KAR MANZARASI

3

Ağustos ayının başında Erzurum’un yüksek kesimlerinde sıcaklıkların 16 dereceye kadar düştüğü gözlemlendi. Özellikle kuzey ilçelerde etkili olan yağış ve dolu, zaman zaman hayatı olumsuz etkiliyor. Oltu’nun Kırdağı bölgesinde oluşan manzara ise görenleri şaşkına çevirdi. Yaklaşık 2500 rakımlı Kırdağı’nın zirvesi beyaza büründü. Türkiye’nin pek çok bölgesi sıcak havalarla mücadele ederken, Doğu Anadolu’da bu tür manzaralara sıkça rastlanıyor. Meteoroloji Erzurum’da gündüz ortalama en yüksek sıcaklık tahmininin 35 derece olacağını, geceleri ise termometrelerin 9 derecelere kadar düşeceğini belirtti.

Kaynak: MYNET